Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

Προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια οχημάτων για τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.

201

201Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε ανακατανομή κονδυλίων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας σε οχήματα διαφόρων τύπων.

Συνεπώς, προκηρύσσεται ηλεκτρονικός διαγωνισμός ανοικτής διαδικασίας για την προμήθεια των οχημάτων, με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.  Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 12.299.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια 391 οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ύστερα από κανονική προθεσμία 35 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στην Υπηρεσία Επισήμων εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του Ν.4412/2016. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση της σχετικής διακήρυξης στη διαδικτυακή πύλη του ΕΣΥΔΥΣ προγραμματίζεται για τις 3 Φεβρουαρίου 2017, η ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών ορίζεται για τις 8 Μαρτίου 2017, ενώ η καταληκτική ημερομηνία προσφορών για τις 13 Μαρτίου 2017.

Σημειώνεται ότι κατά τη διετία 2015 –2016, για να καλυφθεί μέρος των αναγκών της Αστυνομίας, εντάχθηκαν στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. περί τα 850 οχήματα προερχόμενα από τη διαδικασία κατασχέσεων, από τον ΟΔΔΥ, από ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα ΜΑΤ εμπόδισαν καθαρίστριες να φτάσουν στο Μαξίμου

201

201Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην Ηρώδου Αττικού όταν μια ομάδα περιπου 30 απλήρωτων καθαριστριών της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) επιχείρησε να φτάσει κοντά το Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικά τις καθαρίστριες εμπόδισαν γυναίκες αστυνομικοί όταν όμως η ένταση αυξήθηκε εμφανίστηκαν άνδρες των ΜΑΤ.

Παρά την προσπάθεια των αστυνομικών, μια ομάδα καθαριστριών κατάφερε να περάσει.

Νεκρό δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

201

201Πέθανε πριν λίγες μέρες ένα από τα δελφίνια που συμμετείχαν στις επιδείξεις που γίνονται στο Αττικό Πάρκο.

«Σήμερα ο αγαπημένος μας Ντέλφι, ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού, “έφυγε” πλήρης ημερών σε ηλικία 37 ετών», αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης «κατά τη νεκροψία που εξετέλεσαν ειδικοί κτηνίατροι, και σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροτομής, διαπιστώθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανέπαρκεια, γεγονός που είναι αρκετά συνηθισμένο σε ζώα τέτοιας μεγάλης ηλικίας. Κατα τη διάρκεια της εξονυχιστικής νεκροτομής ελήφθησαν πολλαπλά δείγματα ιστών και οργάνων, τα οποία εστάλθησαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ανεξάρτητα εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, για περαιτέρω λεπτομερή εργαστηριακή διερεύνηση.

Ο Ντέλφι έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο από το Δελφινάριο Σαρκανιέμι της Δημοτικής Αρχής του Tampere στη Φινλανδία, μαζί με την οικογένειά του τριών άλλων δελφινιών».

«Σημειώνεται ότι, όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες για τα περισσότερα είδη της βιοποικιλότητας, ο μέσος όρος ζωής των άγριων ειδών ζώων είναι σημαντικά μεγαλύτερος όταν ζουν υπό ανθρώπινη φροντίδα, όπως στα αναγνωρισμένα Ζωολογικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, για τα δελφίνια αυτού του είδους, ο μέσος όρος ζωής τους στη φύση είναι μόνο 17-25 χρόνια (ανάλογα με την καθέκαστη έρευνα), λόγω των πολλών φυσικών και ανθρωπογενών απειλών που δυστυχώς, ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν όλα τα είδη αγριοπανίδας στον πλανήτη μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έως τις 6 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους

201

201Έως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για την τρίτη φάση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούνται στους δήμους της χώρας, έχουν ενταχθεί συνολικά 43.000 άνεργοι.

Η δράση στοχεύει αφενός μεν στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, αφετέρου δε στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση.

Όπως υποστηρίζει, άλλωστε, το υπουργείο Εργασίας, η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξής τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη της διαδικασίας επαναφοράς του ανέργου στο χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού του επιπέδου με την προσφορά μίας θέσης εργασίας για οκτώ μήνες σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά, μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση, με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα την «κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, λαμβάνουν, μηνιαίως, καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75 ευρώ), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54 ευρώ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αναφέρει ότι η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έχει στόχο να απεγκλωβίσει τους μακροχρόνια ανέργους από τον αποκλεισμό που υφίστανται, για πολλά χρόνια, από την αγορά εργασίας. Όπως επισημαίνει, στην πρώτη φάση του προγράμματος, το 72% των ωφελουμένων είχε να εργαστεί περισσότερο από δύο χρόνια.

«Οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται, όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός της αγοράς εργασίας» εξηγεί η κ. Αντωνοπούλου, σημειώνοντας ότι, ειδικά, μετά τον πρώτο χρόνο, ο άνεργος έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να προσληφθεί. «Ο σχεδιασμός που κάναμε, λοιπόν, συνδυάζει, για πρώτη φορά, από τη μια, μία θέση εργασίας και, από την άλλη, τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανέργου.

Γιατί θέλουμε ο άνεργος να μπορεί, μετά το πέρας του προγράμματος, να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όταν και όπου προκύπτει» τονίζει. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σηματοδοτεί την επαναφορά της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις. Προσφέρεται μία θέση εργασίας για οκτώ μήνες, αλλά είναι πλήρους απασχόλησης, με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μία εποχή όπου οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παρουσιάζονται σαν τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας».

Με αφορμή την έναρξη της τρίτης φάσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με εκπροσώπους δημοτικών αρχών, καθώς και με εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι μίλησαν γι” αυτά που έχουν αποκομίσει στη διάρκεια αυτών των προγραμμάτων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, διοικητικών και κοινωνικών υπηρεσιών στο δήμο Περάματος, Τάκης Καραγιαννάκης, υπογραμμίζει ότι η εργασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και συμβάλλει στην υλοποίηση κοινωνικά αναγκαίων έργων και δράσεων στο δήμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύεται η ανάγκη αυτών των προγραμμάτων, παρότι η θέση του δήμου είναι για μόνιμη απασχόληση, με δεδομένο ότι η ανεργία συνολικά στο δήμο του Περάματος υπολογίζεται περίπου στο 60%. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κλάδοι που στήριζαν την οικονομία της περιοχής, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και η οικοδομή, από το 2008, έχουν καταρρεύσει και χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν σε αυτούς τους κλάδους, έχουν κάνει ελάχιστα έως καθόλου μεροκάματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, διαπιστώνει ότι αυτά τα προγράμματα μπορούν να καλύψουν σοβαρές και υπαρκτές ανάγκες. Συνολικά, όπως λέει, θα απασχοληθούν, σε δύο οκτάμηνους κύκλους, 476 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και στόχος είναι να αποκατασταθούν υποδομές που έχουν διαλυθεί και υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει. Παράλληλα, ο κ. Καραγιαννάκης αναφέρεται και στο όφελος που προκύπτει για την τοπική οικονομία από τα συγκεκριμένα προγράμματα. «Όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν κάποιο εισόδημα, αυτό πηγαίνει στην τοπική αγορά. Από την άλλη, καλύπτονται υπαρκτές ανάγκες του δήμου» προσθέτει.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος απαριθμεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Πιττακή, η οποία είναι άνεργη επτά χρόνια και μητέρα τριών παιδιών. «Τα τελευταία χρόνια, δεν έχω δουλέψει, έχω μείνει πίσω στα ένσημα και, αυτό το οκτάμηνο, έχω πάρει κάποια ένσημα. Είναι μεγάλη βοήθεια.

Επίσης, λειτουργεί και ως μία μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί προσφέρεις κάτι» δηλώνει η κ. Πιττακή, ενώ συμπληρώνει ότι έχει κάνει αρκετή δουλειά στο δημοτικό κολυμβητήριο του Περάματος. «Προσπαθεί ο δήμαρχος, όσο μπορεί, να ανοίξει το κολυμβητήριο, γιατί είναι καλό για το Πέραμα, για τα παιδιά του δήμου, αλλά και για τους μεγάλους» τονίζει η ίδια. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, συμμετέχει και στο πρόγραμμα πιστοποίησης. «Είναι πολύ καλό το πρόγραμμα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα πάρω μία πιστοποίηση στην πληροφορική» προσθέτει.

«Είμαι άνεργος από τον Μάιο του 2010. Στα επτά αυτά χρόνια, έχω δουλέψει μόνο δύο μήνες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάμπρος Μπάρλας, ελαιοχρωματιστής, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος. Όπως αναφέρει, με τα χρήματα από το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα του σπιτιού του. Ο κ. Μπάρλας σημειώνει: «Είμαι 60 χρονών. Κάθε μέρα έρχομαι από την περιοχή Ζωγράφου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Βοηθάω, όσο μπορώ, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Η ουσία είναι, αν μπορούν να επεκταθούν αυτά τα προγράμματα. Ξέρω ότι περιμένει κι άλλος κόσμος. Για εμένα, όμως, είναι μία ανακούφιση».

Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Περάματος συμμετέχει και ο Παναγιώτης Σάμιος, 63 ετών, ο οποίος είναι άνεργος από το 2009. Όπως λέει, έχει εργαστεί για την υλοποίηση αρκετών έργων που έχουν γίνει σε σχολεία, γήπεδα και πάρκα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ασπροπύργου, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ωφέλησε κάποιους δημότες, που ήταν μακροχρόνια άνεργοι και έδωσε την ευκαιρία στο δήμο να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες, «καθώς, τα τελευταία χρόνια, δεν γίνονται προσλήψεις». «Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα δώσουν «ανάσα» στην περιοχή και ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει πολύ» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Ψυχολογικά με έχει ωφελήσει το πρόγραμμα, καθώς μπήκα πάλι στην αγορά εργασίας» επισημαίνει ο Χρήστος Χήτος, οικοδόμος, ο οποίος είναι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ασπροπύργου. «Τοποθετώ πλάκες στα πεζοδρόμια, κάνουμε διαμόρφωση χώρου» λέει. Σύμφωνα με τον κ. Χήτο, το κύριο ζήτημα για τον ίδιο είναι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. «Είμαι 58 στα 59. Με βοηθάει να μαζέψω ένσημα. Από το 2009, είμαι άνεργος στον τομέα της οικοδομής. Είναι μία προσωρινή ανακούφιση» συμπληρώνει.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων γίνεται – αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο – στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης από πιστοποιημένους χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης από τις αναφερόμενες και μέχρι τρεις επιβλέποντες φορείς.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος»

Τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω

Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

Ηλικία

Αριθμός ανήλικων τέκνων

Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Εντοπιότητα

Δικαιούχοι ΚΕΑ

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Τα έργα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες: Περιβαλλοντικές βελτιώσεις, έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας, υποδομές κοινής ωφέλειας, συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτιριακών κοινωνικών υποδομών, καθώς και ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

Οι φόβοι των τραπεζιτών για τους επόμενους μήνες

201

201Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία καθώς καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ τα μηνύματα δείχνουν επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, οι τραπεζίτες ανησυχούν από το σκηνικό που διαμορφώνεται. Επισημάνθηκαν στη συνάντηση την οποία είχαν χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στη διάρκεια της οποίας ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση όσο και επιμέρους στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Οσο καθυστερείτε εσείς με τις νομοθετικές εκκρεμότητες αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τόσο καθυστερούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθούν κατά 40% τα κόκκινα δάνεια έως το 2019», φέρεται να είπαν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών.

Στους κόλπους των τραπεζικών στελεχών η ανησυχία είναι διάχυτη. Ορισμένοι επισημαίνουν πως αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, «θα πάθουμε το 2017 ό,τι πάθαμε το 2015».

Τραπεζικά στελέχη αξιολογούν επίσης ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα τόσο σε επίπεδο κλίματος όσο και ουσίας την αναθέρμανση της συζήτησης περί δραχμής, με τη συνδρομή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Διερωτώνται «ποιος θα φέρει τα λεφτά του στις τράπεζες όταν γίνεται συζήτηση για δραχμές;» και προβλέπουν ότι τα ιστορικά χαμηλά τα οποία καταγράφηκαν στην πρόθεση αποταμίευσης τον Ιανουάριο, αν συντηρηθεί το ίδιο κλίμα, θα διευρυνθούν περαιτέρω τον Φεβρουάριο.

Άγνωστος ακόμα ο λόγος που προσπάθησε να αυτοκτονήσει

201

201Στην ταράτσα του διώροφου σπιτιού της ανέβηκε μια 29χρονη και βούτηξε στο κενό με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική.

Το τραγικό συμβάν έγινε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης στη Χαλκίδα. Η κοπέλα αρχικά έπεσε πάνω στο παρμπρίζ και το καπό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου και στη συνέχεια στο δρόμο. Ο θόρυβος από την πρώτη πτώση ήταν τόσο δυνατός που έβγαλε τον κόσμο από τα σπίτια του για να δει τι συμβαίνει. Δυστυχώς μεταξύ αυτών ήταν και η οικογένειά της που δεν είχε αντιληφθεί ότι η 29χρονη είχε ανέβει στην ταράτσα.

Το άτυχο κορίτσι διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η 29χρονη άφησε κάποιο σημείωμα ή ποιος ήταν ο λόγος που την οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα.

Ένωση Γιατρών Λέσβου: Στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών η Μόρια

201

201«Να μπει τέρμα στην αλυσίδα θανάτων» κάνει έκκληση η Ένωση Γιατρών Λέσβου για το κέντρο κράτησης στη Μόρια, μετά το θάνατο πέντε μεταναστών. Οι γιατροί, αφού περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, χαρακτηρίζει ως «ντροπή για τη φιλόξενη Ελλάδα» το κέντρο, το οποίο αποκαλεί « στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών».

Οι γιατροί θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση για το προσφυγικό που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 3 Φεβεουαρίου στα Κεντρικά Λύκεια του νησιού στις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των γιατρών:

«Να μπει τέρμα στην αλυσίδα των θανάτων

Τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις μέρες του χιονιά που ζήσαμε στη Λέσβο. Τότε λέγαμε: «Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα. Είναι ντροπή για την «φιλόξενη» Ελλάδα την «πολιτισμένη» Ευρώπη και την «ευαίσθητη» Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ η εικόνα του καταυλισμού της Μόριας. Μέσα στη λάσπη και τον χιονιά οι άνθρωποι στριμώχνονται σε ακατάλληλες σκηνές, ίσα ίσα να μην βρέχονται και ανάβουν φωτιές μέσα σ’ αυτές για να ζεσταθούν».

Σήμερα λέμε πως το κέντρο κράτησης της Μόριας είναι στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών. Με τους τρεις νεκρούς της τελευταίας εβδομάδας, έχουμε φτάσει στους πέντε νεκρούς πρόσφυγες, σε δύο μήνες. Μέχρι πόσους αδικοχαμένους νεκρούς αντέχει μια κοινωνία; Ποιό είναι το μακάβριο όριο αφύπνισης της; Μιλάμε για ανθρώπους που γλύτωσαν από τον πόλεμο, την φτώχεια, τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους, που γλύτωσαν από τα κύματα του Αιγαίου και βρίσκουν άδικο θάνατο στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία για τη σημερινή κατάσταση είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και τους απελαύνει πίσω στην – δήθεν ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες – Τουρκία.

Παράλληλα συνεχίζει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, την απεργία πείνας ο Αιγύπτιος Μohamad Αbdelgawad. O Μ.Α. εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι, λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Μέρα με τη μέρα η κατάστασή του επιδεινώνεται, καθώς ο οργανισμός του εξαντλείται, οι δυνάμεις του και το βάρος του μειώνονται. Τι σκέφτεται για αυτόν το ελληνικό κράτος (κυβέρνηση και δικαιοσύνη); Θα τον αφήσουν να προστεθεί στη λίστα των θυμάτων της αντιμεταναστευτικής τους πολιτικής;

Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, τις ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και τις αναγκαστικές πρόσθετες εφημερίες, για να βγεί το πρόγραμμα. Τις ελλείψεις διερμηνέων για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Τώρα πρέπει να μπει τέρμα στην αλυσίδα των θανάτων.

Καλούμε τους αρμόδιους, να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσει το κέντρο κράτησης της Μόριας. Να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου. Να σταματήσουν οι απελάσεις. Να σταματήσει η διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, πριν να είναι αργά. Να σταματήσει ο πόλεμος και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στη Συρία, το Αιγαίο. Έλληνες και μετανάστες να παλέψουμε μαζί ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό για ψωμί, δουλειά και ειρήνη.

Συμμετέχουμε στη διαδήλωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 5μμ στα Κεντρικά Λύκεια».

Το Τζόκερ μοιράζει σήμερα 8,7 εκατ. ευρώ

201

201Το ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ θα μοιράσει το Τζόκερ στην κλήρωση της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου.

Το σερί των τζακ ποτ ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 και συνεχίζει, μετρώντας πλέον 12 συνεχόμενες επαναλήψεις.

Στην κλήρωση της περασμένης Κυριακής, η προσέλευση του κόσμου στα πρακτορεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και σήμερα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς την τύχη σας για να γίνετε οι επόμενοι εκατομμυριούχοι, μπορείτε να καταθέσετε τα δελτία σας, μέχρι την Πέμπτη, στις 21:30, σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Σκότωσε τον κουνιάδο του για ασήμαντη αφορμή

201

201Το έγκλημα έγινε χθες το μεσημέρι στη Λοκρίδα και συγκεκριμένα στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, για ασήμαντη αφορμή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια γυναίκα μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς τον 65χρονο άνδρα της, ο οποίος είχε πυροβοληθεί στην κοιλιακή χώρα και ήταν βαριά τραυματισμένος. Ωστόσο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τον άτυχο 65χρονο, αφού μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια τον 65χρονο πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα ο αδελφός της γυναίκας του σε αγροτική περιοχή του Μαρτίνου κοντά στη στάνη του δράστη.

Το θύμα με τη γυναίκα του είχαν πάει να κόψουν ξύλα σε ένα περιβόλι με ελιές. Ο κτηνοτρόφος, επίσης 65 ετών, κρατώντας την καραμπίνα στα χέρια του, τους είπε να φύγουν από το κτήμα, από το οποίο έκοβαν ξύλα.

Η γυναίκα είπε στο σύζυγό της να φύγουν, αλλά εκείνος δεν την άκουσε. Ο δράστης πυροβόλησε δυο φορές. Μια στον αέρα και μια προς τον άντρα της αδελφής του. Δυστυχώς τα σκάγια χτύπησαν στην κοιλιά τον 65χρονο.

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ενώ η σοκαρισμένη γυναίκα πήρε τηλέφωνο έναν συγχωριανό τους, με το αυτοκίνητο του οποίου μετέφεραν τον βαριά τραυματισμένο άνδρα στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Δυστυχώς όμως ήταν αργά.

Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να κινείται με το αυτοκίνητο μέσα στο Μαρτίνο και τον συνέλαβαν. Μαζί του είχε και το φονικό όπλο.

Ο 65χρονος κτηνοτρόφος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι πυροβόλησε τον κουνιάδο του γιατί του είπε να φύγει από το κτήμα, για το οποίο είχαν διαφορές, και αυτός δεν έφυγε.