Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ – »ΣΧΕΔΟΝ ΚΛΕΙΣΤΑ» ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

201

201Κλειστά θα παραμένουν κάθε Τρίτη ο Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, το Στάδιο αλλά και το Μουσείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περιορισμένη στο ελάχιστο η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξιδίου

«ΕΦ.Α. Φωκίδος Ephorate of Antiquities of Phokis»

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
Archaeological Site of Delphi    08:00-15:00
Τρίτη/Tuesday ΚΛΕΙΣΤΟ/CLOSED
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Archaeological Museum of Delphi     09:00-16:00
Τρίτη/Tuesday ΚΛΕΙΣΤΟ/CLOSED
Στάδιο Δελφών
Delphi Stadium    08:00-15:00
Τρίτη/Tuesday ΚΛΕΙΣΤΟ/CLOSED
*Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας
*Archaeological Museum of Amphissa    09.00-16.00
Ανοικτό μόνο ΣΚ
Open only Weekend
τις υπόλοιπες μέρες επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ
the others day open by arrangement with the Ephorate of Antiquities
*Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου
*Archaeological Collection of Galaxidi    Επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ
Open by arrangement with the Ephorate of Antiquities

*Δευτέρα κλειστό
*Closed on Mondays

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 7 Νοεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε μέσω του προφίλ του στο Facebook ο αντιδήμαρχος Λουκάς Αναγνωστόπουλος:

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου (9:00π.μ.) μπροστά στο Μουσείο Δελφών θα διαδηλώσουμε κατά του κλεισίματος του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών κάθε Τρίτη.

Με ομόφωνη απόφασή του επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών αποφάσισε να κλείσουν οι δημοτικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δελφών την 7η Νοεμβρίου.

Επίσης αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Απαιτήθηκε η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού την Τρίτη στους Δελφούς.

Παρακαλούμε για την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.

ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ να φωνάξουμε ΤΕΛΟΣ στην ΚΑΤΗΦΟΡΑ και στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

201

201Καταγγελία του υποψηφίου για την προεδρία του Επιμελητηρίου Φωκίδας Νίκου Αλεξανδρόπουλου προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

ΠΡΟΣ
Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Πρόεδρο ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου

ΚΟΙΝ.:
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Δήμο Παπαδημητρίου
ΕΒΕ Φωκίδας
Εμπορικούς Συλλόγους Φωκίδας
ΜΜΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καταγγέλλουμε ότι εν όψει των Επιμελητηριακών Εκλογών Φωκίδας, κατά παράβαση του Νόμου περί ανάδειξης Διοικητικών Συμβουλίων Επιμελητηρίων, ο οποίος προβλέπει την σύσταση περισσοτέρων εφορευτικών επιτροπών – εκλογικό προεδρικό διάταγμα 372/92 Άρθρο 2 παράγραφος 3 και την διεξαγωγή των εκλογών σε περισσότερους χώρους, ακόμη και εκτός της έδρας Άρθρο 1 παράγραφος 4 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος, η Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Φωκίδας παρά τα συνεχή αιτήματα από τους υποψηφίους συνδυασμούς, όχι μόνο δεν κάνει δεκτά τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να διευκολυνθεί και κυρίως να διεξαχθεί σε νόμιμα πλαίσια αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο να αποφασίσει σχετικά προφασιζόμενη κατ εξακολούθηση αδυναμία συνεδρίασης και μη απαρτία!

Δεδομένου ότι το κύριο χαρακτηριστικό του Νομού μας είναι οι μεγάλες και δύσκολες αποστάσεις που καθιστούν αδύνατο για πολλά από τα μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, εύλογα ζητάμε να τοποθετηθούν κάλπες στις απομακρυσμένες περιοχές του Ευπαλίου και του Πολυδρόσου.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε, το Επιμελητήριο Φωκίδας θα δείξει έμπρακτα έστω και τώρα, ότι επιθυμεί την δέουσα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και δεν ξεχνά τα μέλη του, όσο μακριά και αν εδρεύουν οι επιχειρήσεις τους.

Σας επισυνάπτουμε την αίτησή μας η οποία ουδέποτε ελήφθη υπ όψη:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Ζητάμε την θετική απάντηση για δεύτερο και τρίτο τόπο ψηφοφορίας τόσο στην περιοχή του Ευπαλίου όσο και του Πολυδρόσου έχοντας με αυτή την άποψη σύμφωνους όλους τους επιχειρηματίες των παραπάνω περιοχών αλλά και των γειτονικών τους.

Ο νόμος προβλέπει την σύσταση περισσοτέρων εφορευτικών επιτροπών Π.Δ. 372/92 Άρθρο 2 παράγραφος 3 και τη διεξαγωγή των εκλογών σε περισσότερους χώρους, ακόμη και εκτός της έδρας Άρθρο 1 παράγραφος 4 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος.

Ο νόμος δεν καθορίζει συγκεκριμένα χρόνο για λήψη απόφασης διεξαγωγής εκλογών σε περισσότερους χώρους , συνεπώς μπορεί να ληφθεί απόφαση τέτοια τουλάχιστον μέχρι 9 Νοεμβρίου 2017.

Παρακαλώ τα ανωτέρω να ληφθούν υπόψη και να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση μου.

«Ανεξάρτητη Προοδευτική Συσπείρωση »
υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας
Αλεξανδρόπουλος Νικόλαος

Με εκτίμηση
Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Τον σκότωσε με 15 μαχαιριές για λίγο νερό

201

201Η κόντρα μεταξύ των μελών δυο οικογενειών σε ορεινό χωριό της Φθιώτιδας κρατούσε χρόνια. Είχαν διαφωνίες για τα χωράφια και τα ζώα τους εξαιτίας των οποίων, πολλές φορές, είχαν προκληθεί εντάσεις αλλά και έντονα επεισόδια.

Ακόμη και το γεγονός ότι είχαν συγγενέψει, καθώς είχε μεσολαβήσει ο γάμος δύο εκ των νεαρότερων μελών τους, δεν εξομάλυνε την κατάσταση στις δύο οικογένειες.

Όταν, λοιπόν, ο 40χρονος κτηνοτρόφος Β.Γ. ένα απόγευμα, επιστρέφοντας με τα ζώα του από τη βοσκή, τ’ άφησε να πιούν νερό από το πηγάδι που βρισκόταν έξω από το σπίτι της Π.Γ. τα αίματα άναψαν. Η κίνηση του 40χρονου θεωρήθηκε προκλητική, καθώς δεν ζήτησε την άδεια του ιδιοκτήτη του πηγαδιού. Η 29χρονη γυναίκα, όταν είδε τα ζώα να πίνουν νερό, βγήκε σε έξαλλη κατάσταση έξω από το σπίτι της και επιτέθηκε φραστικά στον 40χρονο.

Οι φωνές ακούστηκαν σε ολόκληρο το χωριό και οι συγχωριανοί τους έσπευσαν στο πηγάδι για να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Όπως θα έλεγαν αργότερα, η γυναίκα φώναζε και αποκάλεσε «γομάρι» τον Β.Γ. ο οποίος, ωστόσο, προσπάθησε να την ηρεμήσει ζητώντας της «να δώσει τόσο στην οργή». Το επεισόδιο έληξε αλλά, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, εκείνη την ημέρα του Απριλίου του 1965 δε γράφτηκε και ο επίλογος της ιστορίας.

Η 29χρονη Π.Γ. το ίδιος βράδυ ενημέρωσε το σύζυγο και τα αδέλφια της για το επεισόδιο λέγοντας πως ο συμπέθερός τους της φέρθηκε σκαιότατα και πρόσβαλε την ίδια και την οικογένεια τους.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου 1965 ο 30χρονος αδελφός της Π.Γ. συνάντησε τον 40χρονο κτηνοτρόφο και του ζήτησε το λόγο για το επεισόδιο που δημιουργήθηκε δίπλα στο πηγάδι της οικογένειας. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και ο 30χρονος Ε.Π., εκτός εαυτού, έβγαλε από την τσέπη του ένα μαχαίρι και άρχισε να χτυπά με μένος τον συμπέθερό του. Εκείνος αντιστάθηκε αλλά δεν κατάφερε να τον αφοπλίσει.

Ο άνδρας έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και εκεί, λίγα λεπτά αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ιατροδικαστής μέτρησε πάνω στο άψυχο σώμα του 40χρονου 15 μαχαιριές.

Τον Νοέμβριο του 1965 ο 30χρονος Π.Γ. κάθισε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου της Αθήνας κατηγορούμενος για την αποτρόπαια δολοφονία.

Δίπλα του η αδελφή του Π.Γ. ο 50χρονος γαμπρός του Γ.Γ. καθώς και ο πατέρας του Ι.Π. οι οποίοι, σύμφωνα με την κατηγορία, είχαν το ρόλο του ηθικού αυτουργού στο έγκλημα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν συγγενείς, φίλοι αλλά και συγχωριανοί των κατηγορουμένων και του θύματος οι οποίοι μίλησαν για την κόντρα των δυο οικογενειών. Αυτόπτες μάρτυρες του μοιραίου καυγά περιέγραψαν πως εκείνη την ημέρα το θύμα επιχείρησε να ρίξει τους τόνους αλλά η κατηγορούμενη ήταν οργισμένη και δεν άκουγε τίποτα.

Ο 30χρονος κατηγορούμενος εμφανίστηκε, ενώπιον του δικαστηρίου, μετανιωμένος και στην απολογία του απέδωσε το έγκλημα στην «κακιά στιγμή». Η αδελφή, ο γαμπρός του αλλά και ο πατέρα του αρνήθηκαν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Όπως είπαν, είχαν προβλήματα με τον συμπέθερό τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να χυθεί αίμα.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗ

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 30χρονο κτηνοτρόφο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Στην αδελφή του και τον γαμπρό του, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξη πέντε και έξι ετών, αντίστοιχα.

Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αναγνώρισαν στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μέτριας συγχύσεως. Ο πατέρας του βασικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης αθωώθηκε, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι, από την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψε πως έπαιξε κάποιο ρόλο στο στυγερό έγκλημα.

Γερνάει και μειώνεται γρήγορα ο ελληνικός πληθυσμός

201

201Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού σύμφωνα με όσα διατυπώνει σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κοτζαμάνης, θεωρεί δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά από 35 έτη θα κατοικούν από 10,4 εκατομμύρια έως 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η δημογραφική γήρανση θα είναι διαρκώς αυξανόμενη, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δε ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

«Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς», θα πει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Διαβάστε τη συνέντευξή του:

-Πώς θα εξελιχθεί ο πληθυσμός της χώρας τις επόμενες δεκαετίες; Θα υπάρχει μείωση και σε ποιο βαθμό;

Η μείωση του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας την επόμενη τριακονταπενταετία αναμένεται να είναι – ανεξαρτήτως σεναρίων- συνεχής, αν και με διαφοροποιημένους, ανά σενάριο και περίοδο, ρυθμούς. Ειδικότερα, στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) ο πληθυσμός μας θα κυμανθεί, αναλόγως των υιοθετούμενων σεναρίων από 10,4 (μέγιστο, το ευνοϊκότατο σενάριο) έως 9,5 εκατ. (ελάχιστο) έναντι 10,9 εκατ. το 2015, ήτοι μείωση από 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές (και σε ποσοστά κατά 4,1 -12,4% σε σχέση με το 2015).

Το 2050 ο πληθυσμός μας θα κυμανθεί, αναλόγως πάντοτε των σεναρίων από 10,0 (μέγιστο) έως 8,3 εκατ. (ελάχιστο) έναντι 10,9 εκατομ. το 2015, ήτοι μείωση σε απόλυτες τιμές από 0,9 έως και 2,4 εκατ. (7,5 έως 23,5 % σε σχέση με το 2015). Τα φυσικά ισοζύγια (γεννήσεις – θάνατοι) ανεξαρτήτως σεναρίων αναμένεται να είναι – αν και με διακυμάνσεις – αρνητικά την επόμενη τριακονταπενταετία, καθώς οι θάνατοι θα είναι σταθερά περισσότεροι από τις γεννήσεις, τα δε μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι) από αρνητικά θα μετατραπούν πιθανότατα σε ελαφρώς θετικά μετά το 2025. Παρόλη όμως αυτή την αλλαγή του προσήμου τους στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, το τελικό αποτέλεσμα της ζυγαριάς θα είναι αρνητικό, με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού μας.

-Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην κατανομή του πληθυσμού μας ανά ηλικία;

Εκτός από την μείωση του συνολικού πληθυσμού, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην κατανομή του ανά ηλικία. Ειδικότερα, η μέση ηλικία από 43,45 έτη το 2015 αναμένεται να αυξηθεί το 2035 κατά 3,6 έως 4,5 έτη, και το 2050 από 3,7 έως  5,5 έτη. Μεγαλύτερη παράλληλα αύξηση θα έχει η διάμεσος ηλικία (η ηλικία δηλ. που χωρίζει τον πληθυσμό μας σε δυο ισοπληθή τμήματα) καθώς από 44 σχεδόν έτη το 2015 θα αυξηθεί κατά 5,5 έως 7,1 έτη το 2050.

Έτσι, το 2035 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (21% και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% -27,2% για τους πρώτους και από 4,1%- 4,5% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 11,0% έως 12,4%  για τους πρώτους και 15,8% – 14,2% για τους δεύτερους αντίστοιχα. Το  δε 2050 το ποσοστό των > 65 ετών και των >85 ετών στον συνολικό πάντοτε πληθυσμό (21,0 και 2,8% το 2015) αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (33,1% -30,3% για τους πρώτους και 6,5%-4,9% για τους δεύτερους), ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών ή ακόμη των 0-18 ετών), πάντα αναλόγως των σεναρίων θα κυμανθούν από 14,8% έως 12,0% για τους πρώτους και 19% – 15,4% για τους δεύτερους αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στο πλαίσιο αυτό και η ταχύτερη αύξηση των ατόμων ηλικίας 85+ (των «υπερηλίκων») σε σχέση με αυτήν των 65 ετών και άνω Το πλήθος των 85+ που δεκαπλασιάσθηκε σχεδόν ανάμεσα στο 1951 και το 2015, αναμένεται εκ νέου να παρουσιάσει μια σημαντική αύξηση την επόμενη τριακονταπενταετία (κατά +106 έως +45,6% αναλόγως των σεναρίων). Θα υπάρξει επομένως μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού, αλλά και των 65+ ετών (δηλαδή  «μια γήρανση μέσα στην γήρανση»).

-Δηλαδή, η δημογραφική γήρανση δεν ανακόπτεται αλλά οι ρυθμοί της επιταχύνονται;

Η δημογραφική γήρανση όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν την επόμενη τριακονταπενταετία. Έτσι, ενώ το ποσοστό των 65+ ετών αυξήθηκε από 13% το 1980 στο 21% το 2015 (+8% σε μια τριακονταπενατετία), αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου, ανάλογα με τα σενάρια κατά 6,5 – 7,0% ανάμεσα στο 2015 και το 2035 και κατά 9,5- 12,5% ανάμεσα στο 2015 και το 2050. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, σε όλα τα σενάρια, στην προοδευτική είσοδο τα επόμενα 35 έτη στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, αφενός μεν των Ελλήνων που ανήκουν στις πολυπληθείς σχετικά γενεές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου (1950-1980, 150 χιλ. γεννήσεις ετησίως κατά μέσο όρο), αφετέρου δε των αλλοδαπών εκείνων που εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας μετά το 1990 και θα παραμείνουν σε αυτήν, καθώς και αυτοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν γεννηθεί, την περίοδο 1965-1985.

Οφείλουμε τέλος να επισημάνουμε ότι οι αναμενόμενες μεταβολές των πληθυσμιακών δομών (ιδιαίτερα δε μέχρι το 2035) καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την δομή του πληθυσμού μας σήμερα (2015). Οι γυναίκες π.χ. που θα διανύσουν τις επόμενες δύο δεκαετίες ευρισκόμενες στις πλέον αναπαραγωγικές τους ηλικίες (25-40 ετών) έχουν ήδη γεννηθεί, γνωρίζουμε με ακρίβεια το πλήθος τους και κατ” επέκταση μπορούμε να εκτιμήσουμε -κάνοντας κάποιες υποθέσεις για την γονιμότητά τους -  τις γεννήσεις τους.

Γνωρίζουμε επίσης με σχετική ακρίβεια και το πλήθος των ατόμων τα οποία την περίοδο 2016-2035 θα βρεθούν σε ηλικίες υψηλής θνησιμότητας (το πλήθος δηλαδή των ατόμων που θα είναι άνω των 50 ετών) και επομένως δυνάμεθα να εκτιμήσουμε και τον αναμενόμενο συνολικό αριθμό θανάτων καθώς πάνω από το 90% των θανάτων ετησίως οφείλονται στα άτομα των ηλικιών αυτών. Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς.

-Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ειδικότερα, από 7,0 εκατ. το 2015, οι 15-64 ετών αναμένεται το 2035 να κυμανθούν από 5,8 έως 6,3 εκατ., οι δε 20-69 ετών (7,1 εκατ. το 2015) στα αντίστοιχα σενάρια από 6,6 έως 6,1 εκατ. Στο τέλος δε της περιόδου των προβολών μας (2050) οι μεν 15-64 ετών θα κυμανθούν από 4,6 έως 5,5 εκατ., οι δε 20-69 ετών από 4,8 έως 5,7 εκατ. Κατ” επέκταση, ανεξαρτήτως σεναρίων, το πλήθος των ατόμων αυτών θα μειωθεί ενώ το ειδικό τους βάρος θα συρρικνωθεί. Ειδικότερα, το 2035 το ποσοστό των 15-64 στο συνολικό πληθυσμό (65% το 2015), θα κυμανθεί από 60,2 έως 61,4% και 15 χρόνια μετά (το 2050) από 54 έως 56,5%). Ταυτόχρονα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η μείωση του πλήθους των ατόμων εργάσιμης ηλικίας στη διάρκεια της επόμενης τριακονταπενταετίας επιταχύνεται σε όλα τα σενάρια μετά το 2030.

-Σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η επιτάχυνση;

Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην προοδευτική είσοδο στην ομάδα του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (του πληθυσμού δηλαδή 15-64 ετών ή ακόμη των 20-69 ετών) των ολιγοπληθών γενεών >2010 (των ατόμων δηλαδή που γεννήθηκαν και θα γεννηθούν μετά το 2010) και στην προοδευτική έξοδο από την ίδια μεγάλη ηλικιακή ομάδα των πολυπληθέστερων γενεών της περιόδου 1960-1975.

Η απρόσκοπτη αυτή μείωση θα επηρεάσει προφανώς και τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (4,7 εκατ. το 2015), ο οποίος πιθανότατα το 2035 θα υπολείπεται αυτού του 2015, αναλόγως των σεναρίων, κατά 0,5-1 εκατ., το δε 2050 κατά 1,1-1,7 εκατ. Οι προαναφερθείσες εξελίξεις είναι δυνατόν μερικώς και μόνον να αμβλυνθούν στην περίπτωση που τα ανά ηλικία ποσοστά συμμετοχής του πληθυσμού παραγωγικής – εργάσιμης ηλικίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξηθούν. Οι αναμενόμενες μεταβολές τόσο του μεγέθους όσο και της κατανομής του συνολικού πληθυσμού μας ανά ηλικία και, προφανώς, η αναμενόμενη μείωση και του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας ενδιαφέρουν όλους μας ιδιαίτερα όμως όσους έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρύ φάσμα πεδίων, καθώς η μεταβλητή «πληθυσμός» δεν είναι πλέον δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη στην χάραξη των πολιτικών αυτών.

Τι είχε αποκαλύψει η Δώρα στη φίλη της λίγο πριν τη δολοφονία

201

201Νέες αποκαλύψεις έγιναν στην εκπομπή «Φως στο τούνελ» για τη δολοφονία της εφοριακούς Δώρα Ζέμπερη, που έχασε τη ζωή της με 14 μαχαιριές στο Β” Νεκροταφείο Αθηνών.

Στην Αγγελική Νικολούλη μίλησε η φίλη της Δώρας, αποκαλύπτοντας τα όσα της είπε η άτυχη κοπέλα μία βδομάδα πριν χάσει τη ζωή της,.

Ανέφερε πως η Δώρα διορίστηκε στην εφορία πριν από πέντε περίπου χρόνια. Αρχικά ήταν στο μητρώο, μετά στο δικαστικό και τελευταία ελεγκτής. Ήταν προσεκτική στη δουλειά της και ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον Αύγουστο διατηρούσε σχέση με έναν αστυνομικό, στην οποία είχε επενδύσει πολλά.

«Ήθελε να κάνει οικογένεια και έκανε σχέδια για τον γάμο της. Τον Αύγουστο όμως χώρισαν και δεν θα έλεγα με τον καλύτερο τρόπο. Η συμπεριφορά του την πόνεσε πολύ και αυτό την έριξε ψυχολογικά. Μια εβδομάδα πριν τη σκοτώσουν, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από εκείνον. Την κάλεσε με απόκρυψη και της μίλησε τόσο άσχημα όσο δεν φαντάζεστε. Αυτό την τσάκισε κυριολεκτικά και δεν μπορούσε να συνέλθει. Της είχε κοστίσει και ο θάνατος του παιδικού της φίλου με τον οποίο ήταν πολύ δεμένοι. Μου είπε πως μόνο αυτός την αγαπούσε και την καταλάβαινε και άρχισε να πηγαίνει όλο και πιο συχνά στο νεκροταφείο. Της έλεγα «κοριτσάκι μου, αραίωσέ το δεν έχει νόημα. Είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου». Την παρότρυνα να επισκεφτεί κάποιον ειδικό, έναν ψυχολόγο, για να την βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής της. Και μου υποσχέθηκε ότι θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το anikolouli.gr.

Όπως ισχυρίστηκε στη δημοσιογράφο μια γνωστή της την έφερε σε επαφή με έναν χώρο κάπου στο Γαλάτσι, απ’ όπου θα μπορούσε να αντλήσει ενέργεια και διαύγεια πνεύματος.

«Την ρώτησα λεπτομέρειες αλλά δεν μου είπε. Από τα μισόλογα της κατάλαβα ότι είχε ενταχθεί σε κάποιο group therapy. Από κοινό γνωστό μας έμαθα ότι ή είχε κάνει ή σκόπευε να κάνει υπνωτισμό. Όσες φορές κι αν τη ρώτησα δεν μου είπε ποιον συναντούσε εκεί ή αν είχε κάνει φιλίες μέσα σ’ αυτόν τον χώρο».

Το «Τούνελ» εντόπισε την υπεύθυνη του χώρου που η Δώρα είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές. Ισχυρίστηκε πως δεν υπνώτισε την κοπέλα και πως ασχολείται με διαλογισμό και νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Γνώριζε  ότι η Δώρα είχε χωρίσει από μια σχέση αλλά το κυρίως πρόβλημά της ήταν το πένθος που ένιωθε για τον φίλο της. Πήγαινε πάντα μόνη της και δεν συμμετείχε σε κάποιο γκρουπ. Της συνέστησε να επισκεφτεί ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της.

Το μεσημέρι της μοιραίας μέρας, η Δώρα έφυγε από το γραφείο της υπηρεσίας της μαζί με έναν συνάδελφο της και πήραν το ίδιο τρένο από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Ήταν μαζί στη διαδρομή και κουβέντιαζαν χαλαρά, μέχρι που η Δώρα κατέβηκε μόνη στον σταθμό των Άνω Πατησίων για να πάει στο νεκροταφείο.

Σύμφωνα με τη φίλη της, οι κάμερες της εφορίας που καλύπτουν τον εξωτερικό χώρο, δεν ερευνήθηκαν για την περίπτωση που την παρακολουθούσε κάποιος από πριν.

Χρήση ηρωίνης μέσα σε λεωφορείο με… θεατές παιδιά

201

201Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε λεωφορείο της γραμμής Νο 8 της Πάτρας.

Δύο άνδρες, στις πίσω θέσεις των καθισμάτων του λεωφορείου, έκαναν χρήση ηρωίνης, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους επιβάτες, ανάμεσά τους και παιδιά αναφέρει το patrastimes.gr.

Οι δύο χρήστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε πλήρη καταστολή, εθεάθησαν από άλλους επιβαίνοντες, οι οποίοι ενημέρωσαν την οδηγό του λεωφορείου. Αμέσως η οδηγός σταμάτησε το όχημα και κατέβασε τους δύο άνδρες.