Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

Από τη συμβολική πρωτομαγιάτικη απεργιακή εκδήλωση στην Άμφισσα

1

1Συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στην πλατεία Ησαΐα στην Άμφισσα με τη συμμετοχή των σωματείων Ιδιωτικών Υπάλληλων ν. Φωκίδας, Οικοδόμων και ΕΛΜΕ Φωκίδας. Την ομιλία έκανε ο Θύμιος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

(παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία)

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

·                     Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας

·                     Τιμάμε τους αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά,

·                     Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.

·                     Βροντοφωνάζουμε:

 

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

 

Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ κόντρα στις απειλές της κυβέρνησης για να εμποδιστούν οι σημερινές συμβολικές εκδηλώσεις των συνδικάτων Οι απειλές δείχνουν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν στοχεύει, όπως προσχηματικά ισχυρίζεται, στην προστασία της υγείας, αλλά με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί να βάλει “stop” στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να “καθαρίσει” το πεδίο για τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων προς όφελος των συμφερόντων και των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας».

Η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν ώστε η πανδημία του κορωνοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους.. “πουλάει τσαμπουκά” και επιχειρεί να δείξει την πυγμή της απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Μας είπαν ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις είναι πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία. Πρόβλημα για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο συνωστισμός σε χώρους δουλειάς όπου εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς μέσα προστασίας, στα μέσα μεταφοράς λόγω έλλειψης συχνών δρομολογίων, στις προσφυγικές δομές όπου πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να έχουν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, στις ιδιωτικές κλινικές όπου η ασύδοτη λειτουργία τους είχε τραγικές συνέπειες. Δεν είδαμε βέβαια την ίδια ευαισθησία για όλα αυτά από τους κυβερνώντες αλλά και από μέσα ενημέρωσης… Για να μη μιλήσουμε για τον συνωστισμό που επικράτησε στα διάφορα χάπενινγκς που διοργάνωσε η κυβέρνηση (βλ. Πρωτοψάλτη) ή για τον συνωστισμό που μπορεί να επικρατεί σε πάρκα και παραλιακές, τις οποίες άνοιξε η κυβέρνηση.  Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι θέλει να περάσει το μήνυμα της ανένδοτης κυβέρνησης στις εργατικές λαϊκές διεκδικήσεις. Δεν είδαμε τέτοια στιβαρότητα απέναντι στις διεκδικήσεις του ΣΕΒ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να κάνει ότι θέλει.  Παράλληλα δε σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα  δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελος της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή «όρθιες οι επιχειρήσεις».

Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ

Είναι ολοφάνερο πως αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο για τις δύσκολες μέρες που είναι μπροστά μας, πως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιστρέψουμε άλλη μια φορά στην «κανονικότητα». Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις μαζί με τους χρήσιμους κονδυλοφόρους τους, μιλούν από σήμερα για την «δύσκολη επόμενη μέρα», προετοιμάζοντας τον εργαζόμενο λαό να δεχτεί τη μονιμοποίηση των υποτιθέμενων «έκτακτων αντεργατικών μέτρων. Το σύνολο των πρόσφατων απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.

Σχεδιάζουν για την «επόμενη μέρα», να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε «το μάρμαρο», με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Δεν είμαστε, “όλοι μαζί” ούτε υπάρχει «εθνική ομοψυχία»! Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα “καλά” και στα “δύσκολα” του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Έχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι Πανελλαδικές ημέρες δράσης στην Υγεία (7 Απρίλη) και στα super market (15 Απρίλη), όχι μόνο ανέδειξαν την έκταση και την ένταση της επίθεσης ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποκάλυψαν μια ακόμη φορά ότι ο μεγαλύτερος ορατός εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχια, ανεργία, πολέμους, που δεν υπολογίζει μπροστά στο κέρδος την ανθρώπινη ζωή. Ενός συστήματος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας αντί να αξιοποιούνται για να έχει ο λαός υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, χρησιμοποιούνται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να κερδίζουν δισεκατομμύρια. Για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που βρήκαν την ευκαιρία στην πανδημία να αυξήσουν τα κέρδη τους πατώντας στις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Που διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για ένα κρεβάτι Μ.Ε.Θ., που πουλούσαν τα διαγνωστικά τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ, που τσέπωσαν 30 εκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα.

 

Η πανδημία ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας και στη χώρα μας, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ενός συστήματος υγείας που για να μπορέσει να αντέξει τους κραδασμούς της πανδημίας, ανέστειλε τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστους και εκτεθειμένους σε κίνδυνο ασθενείς που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονταν με τον κορονοϊό.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκάλυψε τη γύμνια «πολυδιαφημισμένων» δημοσίων συστημάτων υγείας σε μια σειρά ισχυρές οικονομικά χώρες στην ΕΕ και αλλού. Ίδια και χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού. Το «αμερικάνικο όνειρο» είναι οι χιλιάδες νεκροί σε ομαδικούς τάφους και τα 15 εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε μόλις 2 μήνες.

Στη χώρα μας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν την μάχη με αυταπάρνηση, εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό. Η στάση του κόσμου για να προστατέψει την υγεία του από την πανδημία, ήταν αυτή που συνέβαλε ούτως ώστε να κερδηθεί χρόνος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αντί όμως ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, μοιράζοντας δεκάδες εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έκλεισε τις δομές υγείας παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε κλειστές.

 

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύει όλα όσα εκπροσωπεί η μέρα αυτή για την εργατική τάξη: Μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, αλλά πάνω απ’ όλα μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

 2

Με τη σημερινή συμβολική εκδήλωση τιμάμε τους νεκρούς στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944.

Δεν ξεχνάμε τις εκατόμβες των θυμάτων που θάφτηκαν κάτω από τα θεμέλια των σαθρών δημόσιων συστημάτων υγείας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε αλλά και στις Η.Π.Α., που κατέρρευσαν από έναν ιό. Δηλαδή στις χώρες πρότυπο τόσο για τη σημερινή όσο και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

 

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα της τάξης μας υψώνοντας την γροθιά μας ώστε να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας. Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί για την  προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·               Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα.

·               Καμία απόλυση- Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις

·               Να μην χρεωθούν ως κανονική άδεια οι μέρες σε καραντίνα ή οι άδειες των ευπαθών συναδέλφων!

·               Να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράρια, παροχές)!

·               Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

·               Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές

·               Άμεση χορήγηση του έκτακτου επιδόματος σε όσους εργάζονται με συμβάσεις έργου/τίτλο κτήσης

·               Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους

Τελειώνουμε τη σημερινή μας συμβολική εκδήλωση με σύνθημα:

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Ι. ΜΠΟΥΓΑΣ : Γιατί πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

500

500Εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, που μελετά και λαμβάνει υπόψη της, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί και άλλοι λόγοι, που οδήγησαν την Κυβέρνηση στην λήψη της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων και ανεξάρτητα εάν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με αυτούς, πρέπει να τους γνωρίζουμε αναφέρει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας

Ειδικότερα ο βουλευτή τόνισε:

Η σύσταση των ειδικών είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, αφού κρίνεται ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τους μαθητές είναι πολύ μικρός. Παράλληλα, στη λήψη των αποφάσεων, προσμετρώνται και οι υπόλοιπες επιπτώσεις στους μαθητές.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες λοιπόν:

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές ανισότητες, ειδικά σε βάρος μαθητών που προέρχονται από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει την ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών (δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, Μάρτιος 2020)
Παιδιά που δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν διαθέτουν υπολογιστή αδυνατούν να επωφεληθούν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε ιδιαίτερα μαθήματα ή σε φροντιστηριακή παιδεία, με συνέπεια να απολαμβάνουν πλεονεκτήματα σε βάρος των συνομήλικων τους. Μπορούν επίσης να βασιστούν σε οικογενειακή βοήθεια εάν έχουν γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου
Μελέτη στην Αγγλία καταδεικνύει ότι η συμμετοχή μαθητών ιδιωτικών σχολείων σε ψηφιακές τάξεις είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη συμμετοχή μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες δομές (έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sutton Trust που ειδικεύεται σε ζητήματα ανισότητας, Απρίλιος 2020)
Οι συνέπειες αυτών των ανισοτήτων θα ήταν ακόμα οξύτερες εάν το άνοιγμα των σχολείων προγραμματιζόταν για το προσεχές φθινόπωρο, δεδομένου ότι θα παρατεινόταν η «αποσύνδεση» από τη σχολική μόρφωση
Εάν οι ανισότητες επιμηκυνθούν ή βαθύνουν ουσιαστικά επιδεινώνουν την επαγγελματική προοπτική των παιδιών, ειδικά εάν οι οικογένειές τους δεν έχουν τον χρόνο ή τα μέσα ώστε να τα βοηθήσουν να καλύψουν το κενό. Αυτό μειώνει την κοινωνική κινητικότητα και συντελεί στην ευρύτερη κοινωνική ανισότητα (περιοδικό The Economist, Απρίλιος 2020)
Επίσης, παιδιά που παραμένουν στο σπίτι προκαλούν δύσκολα διλήμματα για γονείς που απασχολούνται σε κρίσιμους κλάδους (όπως η υγεία ή η τροφοδοσία). Δεν αποκλείεται μάλιστα να κληθούν να φροντίσουν μικρότερα αδέλφια τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αφοσιωθούν στην παρακολούθηση εξ αποστάσεως μαθημάτων
Το σχολείο είναι κρίσιμο περιβάλλον για την συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ωρίμανση των παιδιών, κάτι που δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί
Η εκπαίδευση παρέχει, ακόμα, μία μορφή οργάνωσης στα παιδιά, η οποία μπορεί να χαθεί στο σπίτι.

Ξεκίνησε η συγκέντρωση των μελών του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

500

500Συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος τα μέλη του ΠΑΜΕ που θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του newsbeast.gr, τα πρώτα άτομα που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας κόλλησαν αυτοκόλλητα στη Λεωφόρο Αμαλίας για να σημάνουν τις θέσεις που θα έχουν οι διαδηλωτές για να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, όσοι φτάνουν στο Σύνταγμα για τη συγκέντρωση φορούν μάσκες ή μαντήλια στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Κουτσούμπας: Γιορτάζουμε σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα

ÐÑÙÔÏÌÁÃÉÁÔÉÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÔÏÕ ÐÁÌÅ ÓÔÏ ÓÕÍÔÁÃÌÁ (EUROKINISSI/ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

ÐÑÙÔÏÌÁÃÉÁÔÉÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÔÏÕ ÐÁÌÅ ÓÔÏ ÓÕÍÔÁÃÌÁ (EUROKINISSI/ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)Το μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αφορμή τις συμβολικές συγκεντρώσεις, έστειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός. Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη! Καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια πολλά!», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανοίγει ξανά το θέμα του κυκλοφοριακού στην Άμφισσα

500

500Εναρκτήριο λάκτισμα για την εκ νέου διαχείριση του κυκλοφοριακού ζητήματος στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας αποτελεί η συνεδρίαση του συμβουλίου της Δ.Κ. Άμφισσας την προσεχή Δευτέρα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας 4 Μαίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Άμφισσας λόγω της τήρησης των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοΐου και κορυφαίο θέμα της θα είναι η Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της Κοινότητας Άμφισσας.

Το θέμα αφορά στην υπηρεσία παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα βελτίωσης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Άμφισσας.

Η πρόσκληση της συνεδρίασης αναλυτικά

Παρακαλούμε όπως στις 4 Μαίου  2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00 προσέλθετε στην Άμφισσα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου , Πλατεία Κεχαγιά , ( λόγω της τήρησης των μέτρων ασφαλείας (αποστάσεις κλπ ) για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοΐου ),τακτική δημόσια συνεδρίαση με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος της Κοινότητας Άμφισσας «Υπηρεσία παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα βελτίωσης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Άμφισσας ( χρηματοδότηση από ΑΠΕ της Κ. Άμφισσας).
Γνωμοδότηση  επί της αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2020 του κληροδοτήματος «Ευαγγελίας & Αικατερίνης Γαζή-Καρελά».
Γνωμοδότηση επί της αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2020 του κληροδοτήματος «Χρήστου Μαχαιρά».
Γνωμοδότηση για αλλαγή θέσης του περιπτέρου που βρίσκεται στη συμβολή του  πεζοδρόμου  της οδού Σαλώνων με την οδό Θόαντος στην Άμφισσα.

Ο Πρόεδρος

Συμβουλίου  Κοινότητας Άμφισσας

Παναγιώτης Ν. Μερινόπουλος

Έναρξη διαγωνισμού για την προμήθεια σημαντικού οχήματος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δελφών

500

500Ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 η διαδικασία του ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια από το Δήμο Δελφών οχήματος (αλυσιδάκι – φορτηγό με αλυσίδα που κουβαλάει μεταλλικές σκάφες για ογκώδη αντικείμενα), με τον συνοδευτικό του εξοπλισμό. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 219.750 ευρώ, η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος II’ και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην παροχή των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας μέσω της ακόμα καλύτερης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Πιο αναλυτικά, αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια:

• Ενός (1) οχήματος με υπερκατασκευή – αλυσιδάκι μ.φ.  19 tn

• Είκοσι τεσσάρων (24) σκαφών χωρητικότητας 8 κ.μ.

• Ενός (1) διασκορπιστή αλατιού 880 lt για 4X4

• Μιας (1) αλατιέρας με προσαρμογή 3 κ. εκ.

• Μιας (1) αλατιέρας με προσαρμογή 1.7 κ. εκ.

• Δυο (2) λεπίδων αποχιονισμού

• Μιας (1) περόνης βαρέως τύπου

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 25η Μαΐου 2020 και ώρα 15:00.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης έχει καταχωρηθεί στη διαδικτυακή πύλη του ΕΣΗΔΗΣ http://www.promitheus.gov.gr με Συστημικούς Αριθμούς: 91071, και 91072, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών, στη διεύθυνση (URL): http://www.dimosdelfon.gr/. Τα σχετικά αιτήματα παροχής διευκρινίσεων υποβάλλονται ηλεκτρονικά, το αργότερο μέχρι τις 14/5/2020, και απαντώνται αντίστοιχα στο δικτυακό τόπο του διαγωνισμού μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.

Ο Δήμος Δελφών, εργάζεται άκοπα, ακόμα και την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, λόγω αδειών ειδικού σκοπού, προκειμένου να βελτιώνει καθημερινά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τόσο μέσω του ανθρώπινου δυναμικού της, όσο και μέσω του εξοπλισμού του,  τον οποίο συνεχώς βελτιώνει. Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία. Στόχος, σε συνέχεια των όσων τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινωθεί, είναι να καταστεί ένας Δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες του με ίδια μέσα, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο και τον τομέα της υγιεινής.

Ανακοίνωση του Αντοπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώργου Δελμούζου – Διανομή τροφίμων μέσω ΤΕΒΑ από την ΠΕ Φωκίδας

500

500Η Π.Ε. Φωκίδας, εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης για τη Φωκίδα, ανταποκρινόμενη στα σημεία των καιρών και στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να δείξει συνέπεια στη λειτουργία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους(ΤΕΒΑ/FEAD), προέβη τις προηγούμενες ημέρες, σε διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών.

Η Π.Ε. Φωκίδας, ακολουθώντας πιστά τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και σεβόμενη τις κατευθυντήριες οδηγίες, για την αποφυγή διασποράς του νέου κορωνοϊού covid-19 και την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, με τη διανομή αυτή, εξυπηρέτησε περισσότερους από 800 αιτούντες-ωφελουμένους στους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, καθώς  και τις οικογένειες αυτών. Ορίστηκαν  πολλαπλά σημεία ανά Δημοτική Ενότητα, ως κέντρα διανομής , ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ωφελουμένων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η διάθεση και παράδοση των τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, έγινε  κατ’ οίκον. Στους εκατό περίπου δικαιούχους της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των Ρομά, ορίστηκε ξεχωριστή ημέρα διανομής.

Με γνώμονα τα ανωτέρω και πάντα με τους αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας θα ακολουθήσουν και επόμενες διανομές, οι οποίες θα οριστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Βελτιώνεται ο κομβος των πεντεορίων από την Περιφέρεια Στερεάς

500

500Η χρηματοδότηση έξι νέων έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέχεια των υπ` αριθμ. 83 και 84/ 2020 αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.368.500 ευρώ που αφορούν στον εκσυγχρονισμό υποδομών, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αστικές αναπλάσεις, λιμενικά έργα και οδοποιία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

ï       «Κατασκευή αγωγού υδροδότησης νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας», προϋπολογισμού 241.500  €

ï       «Διαμόρφωση Παραλίας Ν. Αρτάκης – Β` Φάση», προϋπολογισμού 1.200.000 €

ï       «Κατασκευή υδραυλικού αναβαθμού και προσωρινής γέφυρας κατάντη της παλαιάς γέφυρας Βίστριζας», προϋπολογισμού 1.300.000 €

ï       «Ολοκλήρωση παράπλευρου οδικού δικτύου παράκαμψης Μακρακώμης», προϋπολογισμού 1.500.000 €

ï       «Αποπεράτωση πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Μαλεσίνας», προϋπολογισμού 900.000 €

ï       «Βελτίωση κόμβου σύνδεσης Τ.Κ. Πεντεορίων με τη Ν.Ε.Ο. Ιτέας Ναυπάκτου», προϋπολογισμού 227.000 €

«Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπηρετούμε υψηλούς στόχους και προτεραιότητες του τόπου μας. Υγεία, με το πολυδύναμο Ιατρείο Μαλεσίνας, αλλά και την υδροδότηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Διασύνδεση και οδική ασφάλεια με το παράπλευρο οδικό δίκτυο Μακρακώμης, τη γέφυρα Βίστριζας και τον κόμβο Πεντεορίων στη Φωκίδα. Καθημερινότητα και Ανάπτυξη με την ανάπλαση της παραλίας Νέας Αρτάκης. Πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Σε τροχιά υλοποίησης ο δρόμος πρόσβασης για το Κάστρο Υπάτης

500

500Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Στερεάς Ελλάδας υπέγραψαν την Τρίτη 28 Απριλίου, στη Λαμία ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κυρμανίδης με το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραϊσκο, τονίζει σε ενημερωτικό της δελτίο η περιφερειακή Αρχή.

Πρόκειται για τo έργο «Ανάδειξη Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Μνημείων στη ΔΕ Υπάτης Δήμου Λαμιέων Ν. Φθιώτιδας»,  προϋπολογισμού 2.100.000,00 €, με αντικείμενο τη βελτίωση της οδού πρόσβασης προς το Κάστρο Υπάτης, που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την παρούσα σύμβαση ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του μεσαιωνικού κάστρου, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, μέρος της οποίας είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου (EΣΠΑ 2007-2013) και υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, προσθέτει η Περιφέρεια Στερεάς.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Φάνης Σπανός δήλωσε σχετικά:
«Οι προτεραιότητες μας υλοποιούνται απρόσκοπτα. Σήμερα, υπογράφοντας την προγραμματική σύμβαση με το Δήμαρχο Λαμιέων, προχωράμε ένα ακόμη έργο που συμβάλλει στην ανάδειξη της κληρονομιάς της Υπάτης την περίοδο της Βυζαντινής ακμής και του Κάστρου της. Τώρα, δημοπρατούμε γρήγορα για να δώσουμε στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες του Δήμου Λαμιέων πρόσβαση στο εμβληματικό μας μνημείο.»

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραϊσκος δήλωσε:

«Η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, είναι στις προτεραιότητες του Δήμου μας.  Η ολοκλήρωση του έργου  βελτίωσης της πρόσβασης στο Κάστρο της Υπάτης, είναι ένα αναγκαίο και επιβεβλημένο έργο,  που θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και μέσα από αυτή στην ανάδειξη των  Βυζαντινών και  Μεταβυζαντινών Μνημείων της Υπάτης.

Η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  η οποία χρηματοδότησε και ανέλαβε να εκτελέσει το έργο.  Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, σημαίνει την έναρξη εκτέλεσης του έργου και υποδηλώνει ότι μέσα από τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, απαντάμε στο μοντέλο ανάπτυξης που ονειρευόμαστε για το τόπο μας.»