Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

Τις στρατηγικές στοχεύσεις της Στερεάς Ελλάδας ανέδειξε ο κ. Φάνης Σπανός στο Regional Growth Conference

500

500Στους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον τομέα των υποδομών και των δικτύων, αλλά και στην ανάγκη για ένα ολωσδιόλου νέο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, επικεντρώθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της ΕΝΠΕ κ. Φάνης Σπανός μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα «Regional Growth Conference». Το τριήμερο Συνέδριο (2 – 4 Ιουλίου 2020) διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάτρα.

Ο κ. Σπανός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Περιφερειακή Πολιτική και Νέες Υποδομές», μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών – Κατασκευών κ. Σέργιο Λαμπρόπουλο, τον Επικεφαλής της Vinci και της «Ολυμπίας Οδού» κ. Παναγιώτη Παπανικόλα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη. Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέλυσε το πλαίσιο των δημοσίων έργων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες της χώρας και εξειδίκευσε τις θέσεις του όσον αφορά στις στρατηγικές υποδομές που έχουν δρομολογηθεί από κοινού με το ΥΠΟΜΕΔΙ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη διαπεριφερειακή ανάπτυξη τόνισε την ανάγκη προώθησης αξόνων, όπως ο Ε65, το Αντίρριο – Θερμοπύλες, το Λαμία – Καρπενήσι με τη μελλοντική προοπτική επέκτασης, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους άξονες της Εύβοιας και ιδιαιτέρως στην παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών.

Περαιτέρω, μίλησε για τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και συγκεκριμένα:

- την αρχική πολιτική επιλογή, που πρέπει να γίνεται με ιεράρχηση, ολιστική αντίληψη και διασύνδεση με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους.

- την ωρίμανση, που απαιτεί ταχύτερες και αρτιότερες μελέτες. Αυτό σημαίνει λιγότερες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και επιλογή μελετητών με συνδυασμό κριτηρίων που δεν εξαντλούνται σε αυτό της υψηλότερης έκπτωσης.

- τη χρηματοδότηση, μέσα από τα βασικά εργαλεία, ΕΠΑ, ΕΣΠΑ, ΠΑΑ και ΣΔΙΤ. Κρίσιμο εδώ, είναι να συνδυάζεται η αυστηρότητα στις απαιτήσεις ωριμότητας των έργων, με την δυνατότητα υπερδέσμευσης, ώστε να μη λιμνάζουν κονδύλια, αλλά και να μη χάνεται χρόνος στην ανακύκλωση των προϊόντων έκπτωσης, καθώς και μια ελεύθερη δεξαμενή για τις εκτός πλαισίου ανάγκες που εμφανίζονται.

- την κατασκευή έργων, όπου απαιτούνται καθαρές αρμοδιότητες φορέων, που θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια, απλοποίηση της διαδικασίας δημοπράτησης και των απαλλοτριώσεων με ταυτόχρονη θωράκιση της διαφάνειας, καθώς, όπως τόνισε, «γραφειοκρατία και αδιαφάνεια δεν είναι αντίπαλοι, αλλά σκοτεινοί συνεταίροι»

- συντήρηση και λειτουργία των έργων που κατασκευάζονται, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει εξ υπ’ αρχής μέριμνα.

«Οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα έργα αγροτικής ανάπτυξης, Πολιτισμού και αστικής λειτουργίας αποτελούν τον καταλύτη της αναπτυξιακής πορείας κάθε Περιφέρειας και πολύ περισσότερο της Στερεάς Ελλάδας. Αναδείξαμε τις δικές μας προτεραιότητες, για τις οποίες δουλεύουμε μεθοδικά με το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και εσωτερικά στην Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, μιλήσαμε για την ανάγκη μιας συνολικής αλλαγής νομοθεσίας, αλλά και νοοτροπίας στα δημόσια έργα. Προχωράμε βήμα βήμα, με δουλειά, επιμονή και στοχοπροσήλωση σε αυτά που χρειαζόμαστε και πιστεύουμε.» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Επέτειος εορτασμού στη «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης» στην Κοινότητα Στρώμης

500

500Ο εορτασμός στη Σπηλιά της Στρώμης του Δήμου Δελφών πραγματοποιείται με κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, με απότιση φόρου τιμής και μνήμης προς μια κορυφαία στιγμή της ενωμένης αντίστασης των Ελλήνων, απέναντι στην γερμανοϊταλική κατοχή. Η «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης», όπως ονομάζεται σήμερα, αποτελεί σημαντικό Ιστορικό Μνημείο, σημείο αναφοράς στον αγώνα για Ανεξαρτησία και σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.

Εκεί παρέμειναν για σαράντα περίπου μέρες οι Βρετανοί σαμποτέρ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 και κατέστη έτσι η μόνιμη βάση και το αρχηγείο της αποστολής Χάρλιγκ για την επιχείρηση αυτή. Το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου έφτασε ο Ναπολέων Ζέρβας με αντάρτες του ΕΔΕΣ, έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και από τη Σπηλιά ξεκίνησαν οι αντάρτες και οι σαμποτέρ για να συναντήσουν τον Άρη Βελουχιώτη στο Μαυρολιθάρι στις 20 Νοεμβρίου του 1942. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα μέχρι τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τη φετινή χρονιά, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, με τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό «Παναγία η Στρωμίτισσα» στη Θέση Εκκλησίας Ράχη, και εν συνεχεία με κατάθεση στεφάνων στο Σπήλαιο της Εθνικής Αντίστασης, στη θέση «Κρύα Βρύση» της Κοινότητας Στρώμης, παρουσία του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Καλλιέων και του Προέδρου της Κοινότητας Στρώμης. Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

500

500Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Σποράδες, Χαλκιδική, Έβρο, Θάσο, Σαμοθράκη, Λέσβο & Λήμνο.

501

Συνεδρίαση με σημαντικά θέματα την Τρίτη για το Δ. Δελφών

500

500Μια σειρά από ιδιαίτερως ενδιαφέροντα ζητήματα περιλαμβάνει η ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης στο δημαρχείο Άμφισσας.

Θα υπάρξει ενημέρωση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ και τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΣ), γνωμοδότηση για την Τιμολογιακή Πολιτική και το Τεχνικό Πρόγραμμα του ΦοΔΣΑ, το αθλητικό κέντρο στη Δ.Ε. Παρνασσού, η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.)» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και το Parking των Δελφών.

Η λίστα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αναλυτικά

Ενημέρωση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ και τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων (ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΣ).
Γνωμοδότηση για την Τιμολογιακή Πολιτική και Τεχνικό Πρόγραμμα του ΦοΔΣΑ σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 1 του Ν.4555/2018. (Εισηγητής: κ. Δήμαρχος).
Αναμόρφωση προϋπολογισμού, οικ. έτους 2020. (Εισηγητής: κ. Δημήτριος Κοϊβαρης, Δ/ντής Οικ/κών Υπηρεσιών).
Αποδοχή των όρων ένταξης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 850.000,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Δελφών (Ν. Φωκίδας). (Εισάγεται από την Εκτελεστική Επιτροπή, εισηγητής: κ. Δήμαρχος).
Μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». (Εισάγεται από την Εκτελεστική Επιτροπή, εισηγητής: κ. Δήμαρχος).
Τροποποίηση (4η) Τεχνικού Προγράμματος με ταυτόχρονη αναμόρφωση προϋπολογισμού. (Εισάγεται από την Εκτελεστική Επιτροπή, εισηγητής: κ. Δήμαρχος).
Έγκριση υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.)» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας). (Εισηγητής: κ. Χρήστος Τσαμαντάνης, Ειδ. Σύμβουλος).
Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: ‘ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ’, A.M. 13/2017 του Δήμου Δελφών. (Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Κακκανάς, αν. προϊστάμενος Δ.Τ.Υ.).
Σύσταση επιτροπών παραλαβής έργων. (Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Κακκανάς, αν. προϊστάμενος Δ.Τ.Υ.).

10. ‘Εγκριση πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΙΕΚ. (Εισηγητής: κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, προϊστάμενος Δ/νσης Διοικ/κών Υπηρεσιών).

11. Ονομασία οδού. (Εισηγητής: κ. Νικόλαος Λουπάκος, Αντιδήμαρχος)

Πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού του Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης Κληροδοτήματος Χρήστου Χηρόπουλου οικονομικού έτους 2020. Εισηγήτρια: Περδίκη Βάσω, Υπάλληλος Δ. Δελφών).
Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στη θέση «Ακρωτήριο Τράχηλας» Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας . Εισηγητής: κ. Ευστάθιος Μαντζώρος, Αντιδήμαρχος).
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών, μηνός Μαρτίου 2019, στην αποβιώσασα μόνιμη υπάλληλο του Δήμο Δελφών, Ανθή Δημητρίου Ρούμπου, κατηγορίας / κλάδου ΥΕ16 Βοηθητικού Προσωπικού, με βαθμό Γ’. (Εισηγητής: κ. Ευστάθιος Μαντζώρος, Αντιδήμαρχος).
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων χρηματικών ποσών, λόγω μη σύννομης χορήγησης του Επιδόματος θέσης ευθύνης, στον μόνιμο υπάλληλο του Δήμου Δελφών, Ιωάννη Αθανασίου Κουμπογιάννο, κατηγορίας / κλάδου ΠΕ5 Μηχανολόγων Μηχανικών, με βαθμό Β’. (Εισηγητής: κ. Ευστάθιος Μαντζώρος, Αντιδήμαρχος).
Τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης με ΚοιΣΠε Ν.Φωκίδας «Γιάννης Βολίκας». (Εισηγητής: κ.Νικόλαος Κατσικούλης, εντ. Δημ. Σύμβουλος).