Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

Έφυγε η γηραιότερη ελληνίδα (112 ετών) από το Τρίκορφο Φωκίδας

500

500Στους υπεραιωνόβιους ‘Ελληνες, που υπολογίζονται σε 7.100 από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, συγκαταλέγεται η Χαρίκλεια Βίτσα, που γεννήθηκε το 1908 και έφυγε χθες σε ηλικία 112 ετών, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο ζωής.

Γεγονότα δύο αιώνων συνυπήρχαν με τη δική της ιστορία: Η ‘Ενωση της Κρήτης με τη μητέρα πατρίδα, οι Βαλκανικοί και οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι, ο Εμφύλιος, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι.

Από τα δέκα αδέλφια της, ήταν η τελευταία που έφυγε από τη ζωή.

Μετεγκαταστάθηκε πριν από πολλά χρόνια στην ορεινή Δωρίδα , όταν ήρθε από την Κωνσταντινούπολη.

Στην τελευταία της κατοικία στο Τρίκορφο Δωρίδος, τόπο καταγωγής της, την συνόδευσαν τα παιδιά της, εγγόνια και δισέγγονα και φίλοι.

“Δημιουργούμε μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του Γαλαξιδίου”

500

500Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκε η τοπική Κοινωνία του Γαλαξιδίου την παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού της πόλης, αφού κατέκλυσε τον υπέροχο χώρο του ‘Φάρου’, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η παρουσίαση έγινε από το Δήμαρχο Δ. Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου κ. Α. Καρακώστα, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Ε. Γρίβα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σπ. Μπαρλιακό και την ειδική σύμβουλο του Δημάρχου από το Γαλαξίδι κα Κ. Ανδρεάδου αρχιτέκτων μηχανικό, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του Δ.Λ.Τ. Γαλαξιδίου κ. Αθ. Παρασκευά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γ. Δελμούζος, ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization), ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας, αρμόδιος για τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γ. Τσατσαρώνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Α. Ζαχαρόπουλος και Ν. Σταντζούρης, μέλη του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Γαλαξιδίου, Τοπικοί σύμβουλοι, πρώην αυτοδιοικητικοί, μέλη του Ε.Β.Ε. Φωκίδας, μέλη συλλόγων και πλήθος Γαλαξιδιωτών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη χερσαία και τη θαλάσσια ζώνη, όμως συνεκτιμά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης, είτε εντός σχεδίου, είτε εκτός σχεδίου αυτής, αφού αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Η μελέτη έχει λάβει υπ’ όψιν της τις σημαντικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά το παρελθόν, έχει συγκεντρώσει σε ψηφιακή μορφή όλη την ‘πληροφορία’ που υπάρχει για τις περιοχές παρέμβασης και έχει αναλυτικές προτάσεις για καθεμιά περιοχή.

500501
Η παρουσίαση έγινε σε ενότητες οι οποίες περιελάμβαναν, τη γενική διάταξη και τις κατευθύνσεις, τον ανασχεδιασμό της χερσαίας ζώνης και τις πιθανές επεκτάσεις της, τις αρχιτεκτονικές λύσεις για τη νομιμοποίηση των κατασκευών έμπροσθεν των καταστημάτων εντός χερσαίας ζώνης, τις προτεινόμενες περιοχές για δημιουργία χώρων στάθμευσης, τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, τις ήδη χρηματοδοτούμενες μελέτες που άμεσα θα δημοπρατηθούν και θα εκπονηθούν, ενώ έγινε ενημέρωση για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αυτά που αναμένουμε σύντομα να ξεκινήσουν και αυτά που ευρίσκονται σε φάση σύνταξης μελέτης και ‘ωρίμανσης.’ Στο τέλος της παρουσίασης έγιναν ερωτήσεις οι οποίες και απαντήθηκαν.

Στόχος του συνολικού σχεδιασμού είναι η διαμόρφωση ξεκάθαρης πρότασης για το πως φαντάζονται οι πολίτες του Γαλαξιδίου την πόλη τους τα επόμενα χρόνια, με σεβασμό στη φυσιογνωμία της πόλης, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές σχεδιασμού και προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. Με αυτές τις διαδικασίες θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συντομότερη ωρίμανση ειδικών μελετών και εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με την περιφέρεια και την κυβέρνηση.

Ο Δήμαρχος Δ. Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής δήλωσε: Είναι μια σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι. Μέσα από μια κοπιώδη συνεργασία Τεχνικής Υπηρεσίας και Λιμενικού ταμείου και με την συνδρομή της κας Ανδρεάδου – αμισθί συμβούλου, ξεδιπλώνουμε το όραμά μας και δημιουργούμε μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του Γαλαξιδίου. Δίνουμε άμεσα λύση για την αδειοδότηση των καταστημάτων της χερσαίας ζώνης και αναζητάμε χρηματοδότηση για μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο σχεδιασμός θα τεθεί σε διαβούλευση από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου της μελέτης από την ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε έντυπη μορφή ή σε ηλεκτρονική στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών, στο πεδίο Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Ηλεκτρονική Διαβούλευση Δήμου Δελφών.

Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος

500

500Πέθανε ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος σε ηλικία 79 ετών. Ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας. Οι γονείς του, μεσσηνιακής καταγωγής, κατοικούσαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου και ύστερα μετακόμισαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σε ηλικία 5 ετών έμεινε ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρό αδερφό του Βασίλη.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος εκτός από τα τραγούδια του που άφησαν εποχή, κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο “Τετράδιο” (1971) και “Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας “(1983). Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία, έχοντας αποκτήσει μερικές γνώσεις από τον φίλο του, τραγουδιστή και ζωγράφο, Σταύρο Πασπαράκη.

Κορονοϊός: Διπλή ενημέρωση κάθε εβδομάδα από τον Χαρδαλιά

500

500Λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, προστίθεται ακόμη μία ημέρα ενημέρωσης κάθε εβδομάδα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως αποφασίστηκε στην πρωινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, για την εξέλιξη της πανδημίας, η ενημέρωση θα γίνεται δύο φορές, μέχρι στιγμής ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωνε το κοινό μέσω της τηλεόρασης κάθε Τρίτη. Πλέον θα εμφανίζεται και κάθε Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψει και ο κ. Τσιόδρας σε αυτές τις ενημερώσεις, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μείωση φορολογικών οφειλών για όσους εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο

500

500Υπεγράφη η απόφαση με την οποία θεσπίζεται έκπτωση για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισπράττουν το 40% του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:

α) Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης,

β) Τον ΕΝΦΙΑ,

γ) Τον ΦΠΑ και

δ) Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.

Σε δήλωση του, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει: «Η Κυβέρνηση στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα που υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται μείωση στις φορολογικές τους οφειλές, σε ποσοστό 20% επί του μισθώματος που τελικά εισπράττουν. Ο στόχος είναι να εξισορροπήσουμε τη ζημιά, την οποία έχουν υποστεί από το γεγονός ότι εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο».

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 170 νέα κρούσματα – Τα 51 στην Αττική

500

500Από τα 170 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ, μόνο τα 36 είναι εισαγόμενα. Από τα 134 εγχώρια, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Αττική καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα

Αναλυτικά:

- 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 51 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

- 1 στην Π.Ε. Έβρου

- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρα

- 1 στην Π.Ε Ηλείας

-1 στην Π.Ε Ημαθίας

- 4 στην Π.Ε Ηρακλείου

- 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

- 2 στην Π.Ε Καβάλας

- 2 στην Π.Ε Καρδίτσας

- 2 στην Π.Ε Καστοριάς

- 15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

- 5 στην Π.Ε Κυκλάδων

- 1 στην Π.Ε Λασιθίου

- 3 στην Π.Ε Λέσβου

- 1 στην Π.Ε Μαγνησίας

- 2 στην Π.Ε Μεσσηνίας

- 4 στην Π.Ε Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 3 στην Π.Ε Πιερίας

- 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

- 1 στην Π.Ε Ροδόπης

- 1 στην Π.Ε Σερρών

- 2 στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 στην Π.Ε. Φλώρινας

- 3 στην Π.Ε Χανίων

- 1 στην Π.Ε Χίος

- 5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία – Τι θα ισχύσει για τη χρήση μάσκας

500

500Tον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς, να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όπως είπε, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι ότι την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου 2020, οι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ωστόσο, σημείωσε, και παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος, σύμφωνα με την υπουργό, είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς. Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως: «θα περιμένουμε να δούμε πως εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων, και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1/9″.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, οδηγός του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, είναι οι εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Η υπουργός Παιδείας εξειδίκευσε αναλυτικά όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις βιβλιοθήκες.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, η κ. Κεραμέως έδωσε έμφαση στο ότι «η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας» κι όπως εξήγησε «αυτό τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας».

Συνεχίζοντας η Υπουργός τόνισε ότι «πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και για να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η Υπουργός υπογράμμισε: «Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις. Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε από κοινού με τον Υπουργό Υγείας τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας»

Χρήση μάσκας

- Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

- Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

- Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

-Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

- Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η κυβέρνηση,τόνισε η υπουργός Παιδείας, θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

•Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

•Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

•Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

-Επίσης, θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

-Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

-Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

-Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

-Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

-Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

- Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

-Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτίρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Όσον αφορά τα αθλήματα:

-Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

-Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.

-Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Εργαστήρια:

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Στις αίθουσες Πληροφορικής:

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

Για τα Μουσικά Όργανα:

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

«Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον» είπε ακόμη η κ. Κεραμέως.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Όπως είπε υπουργός, εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν, τόνισε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

⁃ Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές, είπε η κ. Κεραμέως.

«Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα» υπογράμμισε.

Όσον φορά τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, η λειτουργία τους ξεκινά βάσει απόφασης του Συντονιστή Εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία και αυστηροί έλεγχοι και εκεί.

Αν εντοπιστούν κρούσματα

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Η τηλεκπαίδευση

- Ως προς την τηλεκπαίδευση, η κ. Κεραμέως είπε ότι είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

«Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ. Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me. Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ. Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών. Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης. Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ – και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» είπε η υπουργός.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.