Free Premium Wordpress ThemesSmall Business Web DesignIsland VacationsFree Web DirectoryOnline Shopping Philippines

Ενστάσεις στην Ερατεινή για τις ανεμογεννήτριες

100Δύο περίπου χρόνια μετά,με λύπη διαπιστώνουμε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ακρωτήριο Ψαρομύτα του Δήμου Δωρίδος, έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τοπική οικονομία.
Ενώ με δημόσιες τοποθετήσεις τους άπαντες συμφωνούν στο γεγονός ότι κακώς εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, τσακώνονται για το ποιος πήρε την τελική απόφαση χορήγησης άδειας εγκατάστασή τους, για να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούνται όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά και γενικότερα στη Δωρίδα.

Μάλιστα παρόλο που το χρονικό διάστημα ,της αρχικής περιόδου της έντονης διαφωνίας τον τοπικών Αρχών και της σωστά σκληρή άρνηση τους για την έγκριση της τοποθέτησης στην περιοχή ανεμογεννητριών ,η ιδιωτική εταιρεία παράλληλα αντλούσε τη σιγουριά ,ώστε να ξοδέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να τοποθετηθούν ανεμόμετρα σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής που ουσιαστικά διερευνούσαν το κέρδος της επένδυσης .

Για την ενημέρωση και μόνο των πολιτών πρέπει να αναφέρουμε ότι προς τιμή τους ,το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος γνωμοδότησε στις 30/10/2014, ομόφωνα ΑΡΝΗΤΙΚΑ σε σχέση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ,με τον τότε Περιφερειάρχη τον Κώστα Μπακογιάννη(προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή), παρά το γεγονός ότι αρχικά γνωμοδότησε στις 6/3/2017, ομόφωνα αρνητικά, στη συνέχεια ΑΚΥΡΩΣΕ την απόφαση της ,επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους και με νεώτερη απόφαση στις 27/4/2017, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά.!!!

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι η αναίτια και ανεξήγητη αλλαγή στάσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που επιδεικτικά ΑΓΝΟΗΣΕ την ξεκάθαρα αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας,των τοπικών συμβουλίων και του Δήμου Δωρίδος, εμφάνισε την Αυτοδιοίκηση διασπασμένη και ουσιαστικά άναψε το πράσινο φώς στην εγκατάσταση.

Μεγάλες ευθύνες έχουν της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής τέως Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Επιτροπής που προέρχονται από τη Φωκίδα, διότι έχουν γνώση των περιοχών που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά και συνακόλουθα θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ενδεχόμενα δεν γνωρίζουν ούτε καν τις περιοχές για τις οποίες γνωμοδοτήσαν.

Συμπερασματικά, όσες φορές ο Δήμος και η Περιφέρεια είχαν την ίδια γραμμή πλεύσης, παρά το γνωμοδοτικό χαρακτήρα των αποφάσεων τους, καθιστούσαν δύσκολη έως αδύνατη την ανατροπή τους από την κεντρική διοίκηση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών , έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και τοποθετείται αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ακρωτήριο Ψαρομύτα του Δήμου Δωρίδος, διότι πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχει και θα υποστεί σοβαρή αλλοίωση, αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και απαξιώνεται το πανέμορφο ,γραφικό κηρυγμένο νεώτερο μνημείο που είναι ο Φάρος της Ψαρομύτας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν έναν υπόκοφο θόρυβο που δεν είναι υποφερτός, όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και σε όλο το ζωικό οικοσύστημα του βουνού, αφού ακούγοντας, ειδικά τα ζώα που έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα, όλο θα έχουμε αποπροσανατολισμό τους και τελικά τον θάνατο τους.(σ.σ δείτε τι κάνουν τα σόναρ των πλοίων και υποβρυχίων στα δελφίνια).

Αρκετοί συγχωριανοί μας κυρίως στην Τολοφώνα παραπονούνται για θορύβους που προέρχονται από την λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Επιπρόσθετα η εκχέρσωση που πραγματοποιήθηκε έφερε στο φως αρχαία ευρήματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρμόδια Υπηρεσία, να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένο κτίριο ή για αρχαίο οικισμό και να πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης και των ορίων του οικισμού.
Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τουρισμό, είναι καταστροφική, αφού υποβαθμίζονται και τελικά εξαφανίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προσέλκυσης επισκεπτών, που είναι εκτός των άλλων και η γραφικότητα του τοπίου. Η επιλογή αυτή, θα οδηγήσει τελικά σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου στο μαρασμό και συνακόλουθα το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό τους στην ανεργία.

Τα δυνατά στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας είναι οι φυσικές ομορφιές της, τα βουνά, οι γραφικές παραλίες, οι κόλποι και τα καθαρά νερά της, που έμειναν ανέπαφα. Αν τώρα τα καταστρέψουμε εγκαθιστώντας ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες σε κάθε ύψωμα και ιχθυοκαλλιέργειες στους όμορφους κόλπους της, θα έχουμε όλοι ευθύνη για την καταστροφή αυτή.
Δεν είμαστε κατά της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και κάθε άλλης παραγωγικής επένδυσης, η εγκατάστασή τους όμως πρέπει να γίνεται σε χώρους που δεν προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία και σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού κλάδου, δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των άλλων.

Εξάλλου η περιοχή μας πια ,αποτελεί την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρωτοτυπία με την τοποθέτηση 3 ανεμογεννητριών σε απόσταση λίγων μέτρων από την πολυσύχναστη Εθνική Οδό και λίγων μέτρων από τη θάλασσα ! Αυτό δεν συναντάτε αλλού πανελλαδικά .Ετσι πέραν της αισθητικής δυσμορφίας αλλά και του θορύβου ,παρατηρούμε πολλές φορές κινουμενοι επί της Ε.Ο και τον ίσκιο από τον ιστό και τους έλικες των ανεμογεννητριών επί του οχήματος μας.

Έχοντας παρακολουθήσει στα δελτιά ειδήσεων εικόνες παγκοσμίως αλλά και εδώ στην Ελλάδα (π.χ. Ευβοια πρίν λίγες μέρες) περιπτώσεις όπου συνέβη πτώση των ανεμογεννητριών ,συνεπεία ισχυρών ανέμων,που αφθονούν στην περιοχή, διαπιστώνουμε ότι οι κινούμενοι οδηγοί των αυτοκινήτων επί της εθνικής οδου, μετά το αρχικό σόκ και την κοινή και λογική απορία για την θέα των ανεμογεννητριών και την τοποθέτηση τους τόσο κοντά στην Εθνική οδό ,αυξάνουν φοβισμένοι την ταχύτητα τους για να διέλθουν γρήγορα ασφαλώς από το σημείο.

Φυσικά δεν θέλουμε να φανταστούμε το εφιαλτικό σενάριο τι θα συμβεί έαν λόγω των συχνότατων ισχυρών ανέμων της περιοχής μας γκρεμιστούν οι ανεμογεννήτριες προς και επί της εθνικής οδού..

Πάντως τρομερή εντύπωση κάνει στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας οι μηδαμινές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις των λαλίστατων κατά τα άλλα ,τοπικών ΄΄αρμοδίων΄΄. Τρομερή εντύπωση μας κάνει επίσης η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο αυτό και οι εύκολα ανοιχτές πόρτες που βρήκε η εταιρεία παντού , έτρεξε και ολοκλήρωσε το έργο .
Γενικά όλοι γνωρίζουμε πως το Δημόσιο είναι αρκετό δύσκαμπτο σε άλλα απαραίτητα σημαντικά έργα πνοής για να εκτελεστούν ή να λάβουν απλή έγκριση, οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες αφού συνήθως ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα με τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Υπηρεσίες για την ολοκλήρωση τους .

Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπευθύνους του έργου που κατάφεραν σε μηδενικό χρόνο να ολοκληρώσουν την επένδυση τους, χωρίς ουσιαστικά κανένα πρόβλημα,κανένα εμπόδιο και καμία επίσημη αντίδραση πουθενά .Κάποιες διαμαρτυρίες που εμφανίσθηκαν στην αρχή ,εξαφανίστηκαν στην συνέχεια χωρίς να αντιληφθούμε ΠΟΤΕ τον λόγο ..

Αντί τουλάχιστον να επισκευαστεί ο δρόμος για την πρόσβαση στον πανέμορφο Φάρο της Ψαρομύτας ,ένα ιστορικό αξιοθέατο,που έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό νεότερο Μνημείο να αξιοποιηθεί,να διαφημιστεί και να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, κάποιοι φρόντισαν και ενέκριναν και άλλοι ανέχτηκαν την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών .

Τέλος ,ακόμα και ο ποιο ευκολόπιστος που θεωρεί ότι τα πάντα «εν σοφία εποιησαν » οι τοπικοι Άρχοντες και οι εταιρείες ,θα πρέπει να γνωρίζει την έννοια του όρου αντισταθμιστικά οφέλη (αντισταθμιστικά οφέλη: οφέλη που εξουδετερώνουν αρνητικά στοιχεία με κάτι θετικό / που προσφέρονται για την αποκατάσταση ισορροπίας / που αντισταθμίζουν κάτι που προσφέρεται που ανέχεται ή που υφίσταται).

Δεν ακούσαμε για εμάς τίποτα από τα επίσημα χείλη.Μόνο μεγάλα και ωραία λόγια για τη συμβολή μας στην πράσινη ενέργεια και την σπουδαία επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στο έργο !

ΚΑΝΕΝΑ αντισταθμιστικό όφελος για την Ερατεινή και την Τολοφώνα που υφίστανται ΑΜΕΣΑ τις δυσμενείς συνέπειες.Το πρόβλημα που μας δημιουργήθηκε το βιώνουμε.Δεν βιώνουμε διευκολύνσεις ούτε στο ρεύμα,ούτε στα δημοτικά τέλη, ούτε κάποιο έργο, μια υποτυπώδη δωρεά εστω στον Δήμο μας παρά τα υπέρογκα κέρδη ..

Παρόλο που θα έχουμε μια ζωή πάνω από το κεφάλι μας τις ανεμογεννήτριες ,παρόλο που υφίσταται ο ενοχλητικός θόρυβος,ιδιαίτερα στην Τολοφώνα ,παρόλη την πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα και της φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής,κανένας αρμόδιος όπως υποχρεούται δεν μιλάει,κανένας δεν διαμαρτύρεται,κανένας δεν διεκδικεί.. …

Πρέπει να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν, να δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και του οικονομικού μαρασμού της περιοχής, για να σταματήσουμε όσους στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν την πατρίδα μας..

Χίλιοι λόγοι και χίλιοι τρόποι διαμαρτυρίας υπήρχαν για να αρνηθούν και να αντιδράσουν δυναμικά για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Ψαρομύτα αλλά τουλάχιστον έστω και ΤΩΡΑ να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τον πανέμορφο τόπο μας…

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Speak Your Mind

*