Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ο οποίος εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Δευτέρα 2/8/2021, προβλέπεται:
ΠΟΛΥ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) για περιοχές αρμοδιότητας δήμων και δασαρχείων της Π.Ε. Εύβοιας, της Π.Ε. Βοιωτίας, της Π.Ε. Φθιώτιδας και της Π.Ε. Φωκίδας.
Με βάση το σχεδιασμό και με σχετικές αποφάσεις των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση, σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων της Π.Ε. Εύβοιας, της Π.Ε. Βοιωτίας, της Π.Ε. Φθιώτιδας και της Π.Ε. Φωκίδας
Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, προκειμένου να συνδράμουν για την τήρηση του μέτρου στα πλαίσια της χωρικής ευθύνης τους, αλλά και να ενημερώσουν τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού εντός των διοικητικών τους ορίων. Επίσης να ενημερώσουν τις Εθελοντικές Οργανώσεις των περιοχών ώστε να ευρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στο έργο και στις δράσεις των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.
Αντίστοιχα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ευρυτανίας έχει στείλει σχετική ειδοποίηση στους δήμους της χωρικής του αρμοδιότητας με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (κατηγορίας 3), προκειμένου να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα του (ιδιωτικά και μισθωμένα υδροφόρα, χωματουργικά ΜΕ κα) σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς και για ετοιμότητά τους για την περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού εντός των διοικητικών τους ορίων.
Επίσης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, οι ΔΤΕ και η ΔΑΟΚ & ΔΔΥ&ΚΜ της ΠΕ Εύβοιας , της ΠΕ Βοιωτίας, της ΠΕ Φθιώτιδας και της ΠΕ Φωκίδας έχουν θέσει το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε κατάσταση πολύ αυξημένης ετοιμότητας.
«Ολόκληρη ουσιαστικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε κατάσταση «πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς», κατηγορίας 4. Έχουμε ήδη θέσει το μηχανισμό μας σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά δεν αρκεί αυτό.
»Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων και απευθύνουμε έκκληση, ώστε να αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να απειλήσει ζωές και περιουσίες. Δεν καίμε σκουπίδια και ξερά χόρτα, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές, δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος.
»Ακούμε με προσοχή και εφαρμόζουμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Ενημέρωση και οδηγίες για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) στην Π.Ε. Φωκίδας.
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Τετάρτη 30/6/2021 και ισχύει για την ΔΕΥΤΕΡΑ 2/8/2021 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Άμφισσας & Λιδορικίου.
Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 110805/330 της 27/5/2021 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φωκίδας θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο τμήμα του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (πλην της εξαίρεσης που αναφέρεται παρακάτω), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών, που συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς και των δρόμων που επικοινωνούν με παραλίες. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κατά τόπους αγροκτηνοτρόφοι, διαμένοντες στις περιοχές αυτές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, προσωπικό εργοταξίων και εργοληπτικών εταιρειών, που εκτελούν έργα ή εργασίες κατόπιν αδείας των αρμοδίων δασαρχείων.
Οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τους μη έχοντες εντοπιότητα (παραθεριστές, εκδρομείς, κλπ).
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση τους , όπως προβλέπεται στην υπ. Αριθμ. 146/2020 (ΑΔΑ:ΨΦΗΞ7ΛΗ-ΛΦΓ) Απόφαση έγκρισης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Στ.Ε..
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας ([email protected]) έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις προκειμένου να λάβουν όλα τα μέτρα πολύ υψηλής ετοιμότητάς τους
Οι Δήμοι της ΠΕ Φωκίδας να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στο υπ’ αριθ. 8797/6-12-2019 (ΑΔΑ: ΩΠ8Α46ΜΤΛΒ-ΥΤΧ) έγγραφο της ΓΓΠΠ με την 4η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ όπως επίσης και στο εγκεκριμένο επιμέρους σχέδιο τους.
Οι Δήμοι της ΠΕ Φωκίδας επίσης να τεθούν σε ετοιμότητα για την περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού εντός των διοικητικών τους ορίων , σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια τους και επίσης να ενημερώσουν τις Εθελοντικές Οργανώσεις των περιοχών ώστε να ευρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν στο έργο και στις δράσεις των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.
Καλούμαι τους πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν :
Ακολουθούμε βασικές οδηγίες, ώστε να μην προκαλέσουμε ή εάν αντιληφθούμε μια πυρκαγιά. Συγκεκριμένα:
A. ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ:
– Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες
– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι
– Αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
– Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα
– Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια στο δάσος, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
– Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
Β. ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ:
– Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά
– Κλαδεύουμε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους
– Απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους
– Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού – Τα κλαδεύουμε, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπΑραιώνουμε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου
– Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού
– Δεν τοποθετούμε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες
– Φροντίζουμε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες
– Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι
– Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους
– Δεν κατασκευάζουμε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι
– Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για τη συντήρησή τους
– Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος, μήκους ανάλογου της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε
– Εξοπλιζόμαστε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού
Γ. ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και
– το είδος της βλάστησης που καίγεται