Την αποκατάσταση, την προστασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και το ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ανέλυσε Βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ Ιωάννης Δ. Μπούγας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το Δήμο Δελφών και ολόκληρη τη Φωκίδα. Ο Ελαιώνας της Άμφισσας, αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς οικοσύστημα της Χώρας, που επί αιώνες έθρεψε την περιοχή και στήριξε την εθνική οικονομία, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από καταστροφή.
Με την δημιουργία φορέα διαχείρισης γίνεται το πρώτο και μεγάλο βήμα για την προστασία και ανάδειξή του, με σκοπό την αξιοποίηση του πλούτου του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και της Χώρας μας, δεδομένης της φυσικής και άρρηκτης συνέχειάς του με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και της μεγίστης πολιτιστικής σημασίας του ως μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για την προστασία του Ελαιώνα και του ευρύτερου «δελφικού τοπίου», δηλαδή για λόγους προστασίας μείζονος δημοσίου συμφέροντος, έχουν επιβληθεί εδώ και 50 χρόνια περίπου πολύ αυστηροί περιορισμοί, χωρίς αντιστοίχως να προβλεφθούν αντισταθμιστικά οφέλη, οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής και συνέτειναν στην εγκατάλειψη και απερήμωση του ελαιώνα που αποτέλεσαν την κύρια αιτία πρόκλησης καταστροφικών πυρκαγιών. Μετά το περασμένο καλοκαίρι, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η προσπάθεια της αναβίωσης του τμήματος που καταστράφηκε, αλλά και της συνολικής ανάδειξης και αξιοποίησης του ελαιώνα, ως σύνθετου πολιτιστικού και αγροτικού προϊόντος.
Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, δημιουργείται ένας πρότυπος φορέας διαχείρισης, ως ΝΠΙΔ, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ηγετικών τεχνολογικών επιχειρήσεων και βεβαίως της τοπικής αυτοδιοίκησης με σαφή στόχευση την αξιοποίηση του ελαιώνα ως ενιαίου συνόλου, από άποψη γεωργικής οικονομίας, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.
Στους βραχυπρόθεσμους στόχους, που τίθενται με αυστηρό χρονοδιάγραμμα προβλεπομένων δράσεων, ανήκουν η αποκατάσταση του ελαιώνα μέσω δενδροφυτεύσεων, η αντιμετώπιση των ζητημάτων προληπτικής πυροπροστασίας του, διαχείρισης των υδατικών πόρων και αποβλήτων, καθώς και θέματα που συνάπτονται με το αγροτικό δίκτυο οδοποιίας. Η προσδοκώμενη ενίσχυση της παραγωγής, η ισχυρή πιστοποίηση ποιότητας των προϊόντων, η ανάδειξη και προσέλκυση επισκεπτών-τουριστών, καθώς και η διεξαγωγή εκπαιδευτικών και λοιπών σεμιναρίων και προγραμμάτων για τις μεθόδους καλλιέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων και έγκαιρης αντιμετώπισης των ασθενειών, αποτελούν μερικές μόνο από τις πτυχές του όλου έργου.
Ο Ι. Μπούγας ευχαρίστησε, τέλος, τους Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμαρχο Δελφών, τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, την ομάδα έργου «Ξαναφυτεύουμε τους καμένους δελφικούς ελαιώνες», καθώς κι όλους τους φορείς που συνέδραμαν ουσιαστικά στην προετοιμασία, σύνταξη και επεξεργασία του πρότυπου αυτού νομοσχεδίου.