Δελφοί: Την Πέμπτη 27 Ιουλίου η παράσταση “Οιδίπους επί Κολωνώ” στο θέατρο “Φρύνιχος”

20/07/2023
Updated 2023/07/20 at 2:14 ΜΜ

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, το έργο του Σοφοκλή “Οιδίπους επί Κολωνώ” με τον Δημήτρη Καταλειφό. Σκηνοθεσία, Γιώργος Σκεύας.

Ο Δημήτρης Καταλειφός, ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας τουπορείας, στην πρώτη του πρωταγωνιστική εμφάνιση στην Επίδαυρο, στοαριστούργημα του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ».

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Σκεύας. Το θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού παρουσιάζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στους Δελφούς.

Το έργο

Η τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» είναι το τελευταίο έργο του Σοφοκλή. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέντε χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή και πραγματεύεται το τέλος του Οιδίποδα, άλλοτε κραταιού βασιλιά της Θήβας.

Ο Οιδίποδας, γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, φτάνει μετά από μακρά περιπλάνηση στον Αθηναϊκό δήμο του Ίππιου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μια του κόρη, την

Αντιγόνη. Κάθεται σε ένα βράχο μέσα στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, αλλά κάποιος κάτοικος του Κολωνού τον ανακαλύπτει και του ζητά να φύγει γιατί ο χώρος όπου κάθεται είναι ιερός και άβατος. Ο Οιδίποδας αρνείται γιατί σύμφωνα με τον χρησμό, αυτό το μέρος θα είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης. Ο κάτοικος του Κολωνού καλεί τους γέροντες του τόπου να αποφασίσουν. Εκείνοι συμπονούν τον γέροντα ικέτη, αλλά μόλις μαθαίνουν το όνομά του, τρομοκρατούνται και τον διατάζουν να φύγει αμέσως απ’ τη χώρα τους. Ο Οιδίποδας επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία και ζητά να δει τον Θησέα, τον βασιλιά της Αθήνας, διότι έχει να του προσφέρει μεγάλο δώρο για την πόλη του. Στο μεταξύ, έρχεται αναπάντεχα η Ισμήνη, κόρη του Οιδίποδα, μεταφέροντας τα νέα απ’ τη Θήβα: Οι γιοί του Οιδίποδα ο Πολυνείκης και ο Ετεοκλής, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του, τον θρόνο και την εξουσία. Επιπλέον, ένας νέος χρησμός ορίζει πως όποιος έχει με το μέρος του τον Οιδίποδα, νεκρό ή ζωντανό, αυτός κερδίζει. Καταφτάνει ο Θησέας και ο Οιδίποδας του ζητά προστασία για όσο ζει καθώς και να ταφεί στο χώμα της Αθήνας όταν έρθει το τέλος της ζωής του. Ο Θησέας τιμώντας τον Οιδίποδα, δεσμεύεται και για τα δύο και τον διαβεβαιώνει ότι είναι ασφαλής. Στη σκηνή εισβάλλει ο Κρέοντας, ανακοινώνοντας ότι έρχεται εκ μέρους όλων των Θηβαίων, για να πείσει τον Οιδίποδα να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, τη Θήβα. Όταν βλέπει πως τα λόγια του δεν πείθουν αλλά αντίθετα εξοργίζουν τον Οιδίποδα, ο Κρέοντας, για να πετύχει το σκοπό του, καταφεύγει στη βία…

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Θάνος Τσακνάκης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας, Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Πεζανού

Μουσική: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Κίνηση: Damiano Ottavio Bigi

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης

Βοηθός ενδυματολόγου: Χάρης Σουλιώτης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Βοηθοί Παραγωγής: Βαγγέλης Βογιατζής, Ξένια Καλαντζή

Οργάνωση περιοδείας: 5η Εποχή

Επικοινωνία περιοδείας : Μαργαρίτα Σίσιου

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΙΔΙΝΗ | ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΗΣ | ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑΣ | DΑΜΙΑΝΟOTTAVIOBIGI | NIKOΣ ΔΕΡΤΙΛΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ | ΠΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ | ΠΑΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΔΗΣ

ΔΕΛΦΟΙ | Πέμπτη 27 Ιουλίου , ώρα 21.30 | Θέατρο Φρύνιχος ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Εδώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

Δελφοί: Περίπτερο Νταρντάνητηλ. 226508212

Άμφισσα: Κατάστημα WIND, Γιαγτζή&Ι.Σ, Γάτου 6, τηλ.: 2265079360

Ιτέα: Πρακτορείο ΟΠΑΠ Βλάχου, Καποδιστρίου 93, τηλ 2265032490

Πληροφορίες : [email protected]

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.