Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

05/05/2025
Updated 2025/05/05 at 9:35 ΜΜ

Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Έτοιμο προς υποβολή είναι το κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων, το οποίο προέκυψε από την 1η Πανελλήνια Συνάντησης Εργασίας της αυτοδιοίκησης για τα αδέσποτα ζώα, περιλαμβάνοντας μία σύνοψη θέσεων και προβληματισμών, εστιάζοντας στις αναγκαίες αλλαγές του νόμου 4830/21.

Υπενθυμίζεται ότι, η 1η πανελλήνια συνάντηση εργασίας για αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα, παρουσία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δελφών, κ. Αθανάσιους Αδαμάκου.

Τόσο τα συμπεράσματα όσο και οι προτάσεις θα υποβληθούν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στους βουλευτές, στους αρμόδιους τομείς των πολιτικών κομμάτων, στην ΚΕΔΕ και τους προέδρους των ΠΕΔ, ώστε μέσα από διάλογο να υπάρξουν οι βελτιώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκει, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας τροποποίησης ή αντικατάστασης του ισχύοντος νόμου θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Γίνεται αναφορά στην ετήσια κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ για την φροντίδα των αδέσποτων, ενώ τίθενται και πολλά επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα της διαχείρισή τους. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης το καθεστώς εργασίας των αρμόδιων υπαλλήλων, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας με τα φιλοζωικά σωματεία, τις ΜΚΟ κ.α. που αναλαμβάνουν την διαχείριση αδέσποτων ζώων μέσω συμβάσεων με τους δήμους. Ακόμα, γίνεται αναφορά στον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών καταφυγίων, στις ποινικές ευθύνες που απορρέουν σήμερα για τους αιρετούς ως συνέπεια των προβλημάτων εφαρμογής ενός νόμου που τους παραχώρησε υποχρεώσεις και καθήκοντα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με τους απαραίτητους πόρους ή να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές. Τέλος, γίνεται αναφορά και στην υποχρέωση του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών τους να συντάξουν και να υλοποιήσουν άμεσα σχέδιο υποστήριξης των δήμων για ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και χρήζουν αντιμετώπισης.

«Έχοντας πλέον την εμπειρία διαχείρισης αυτού του πολύ κρίσιμου θέματος, και έχοντας καταγραφεί τα προβλήματα που υπάρχουν, οι δυσλειτουργίες του νόμου, το πως αυτά μπορεί να αντιμετωπιστούν, αλλά και τις καλές πρακτικές, καταθέτουμε πλέον ως αυτοδιοίκηση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αλλαγών», είχε δηλώσει κατά την πραγματοποίηση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Αδαμάκος, τονίζοντας σήμερα την ανάγκη η πολιτεία να ακούσει τη φωνή εκείνων που ασχολούνται καθημερινά με το ζήτημα, μέσα από ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο που στόχο έχει τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.