Στην πανελλήνια συνάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ο Αντιδήμαρχος Αθ. Αδαμάκος
Αθ. Αδαμάκος: «Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων από τους Δήμους για τη βελτίωση των υπηρεσιών»
Στην 1η πανελλήνια συνάντηση εργασίας για αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου στην Αθήνα από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δελφών, κ. Αθανάσιος Αδαμάκος.
Στόχος της συνάντησης ήταν να εκφραστούν και να καταγραφούν τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι δυσλειτουργίες στην πράξη του νόμου 4830/2021, να ανταλλαγούν εμπειρίες και καλές πρακτικές, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για τις αλλαγές που αφορά στις ευθύνες των Δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Η σημασία της συνάντησης και τα ζητήματα που οι Δήμοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν αποτυπώθηκε από τη μαζική συμμετοχή, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε στη Βουλή ο σχετικός νόμος, που δίνεται και στους δήμους το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.
Οι προτάσεις που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα υποβληθούν μέσω της ΚΕΔΕ στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Όπως σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι ανά την Ελλάδα βάλλονται, αντιμετωπίζουν αρνητική δημοσιότητα ή σύρονται στα δικαστήρια εξαιτίας των προβλημάτων εφαρμογής ενός νόμου που τους παραχώρησε υποχρεώσεις και καθήκοντα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ή να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές.
Ο κ. Αθανάσιος Αδαμάκος, με αφορμή την πραγματοποίηση της συνάντησης, σημείωσε πως οι Δήμοι, έχοντας πλέον την εμπειρία διαχείρισης αυτού του πολύ κρίσιμου θέματος, έχουν καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν, τις δυσλειτουργίες του νόμου, το πως αυτά μπορεί να αντιμετωπιστούν, αλλά και τις καλές πρακτικές, καταθέτοντας πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αλλαγών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Άλλωστε, όπως τονίζει ο κ. Αδαμάκος, όπως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, με τη συμπλήρωση των 5 ετών εφαρμογής του θα γίνει η αξιολόγησή του, με σκοπό τη βελτίωση επιμέρους διατάξεων ή τη συνολική αναθεώρηση του πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.