Τα “κοράκια των αγορών”, funds και τράπεζες, με λυμένα τα χέρια από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, πέσανε με φόρα πάνω στην λαϊκή κατοικία και περιουσία ετοιμάζοντας νέο γύρο μαζικών πλειστηριασμών. Πάνω από 700 χιλιάδες πρώτες κατοικίες ετοιμάζονται να βγούνε στο σφυρί το επόμενο διάστημα. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αναρτημένα στην πλατφόρμα των τραπεζών με ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού το επόμενο διάστημα. Ανάμεσά τους βρίσκονται πάνω από 30 κατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι στην Φωκίδα. Ήδη για κάποια έχει προχωρήσει η διαδικασία και οι ιδιοκτήτες τους ζουν με τον φόβο από στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει την πόρτα ο δικαστικός κλητήρας και η αστυνομία για να τους πετάξουν έξω από το σπίτι τους…

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των funds και των τραπεζιτών που υπηρετούν πιστά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στη δικιά τους νομοθεσία άλλωστε, βασίστηκε η απόφαση της 12 Φεβρουαρίου 2023 του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς:

  • Στην ψήφιση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα fundsαπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2016, σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες είχαν ψηφίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
  • Στην ψήφιση της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
  • Στην ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα από τη ΝΔ το 2020 που ολοκλήρωσε το έγκλημα. Για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, προβλέπεται δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους και εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν.

Οι δήθεν “θετικές” αλλαγές της κυβέρνησης υπέρ των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που έφερε άρον – άρον προεκλογικά, έπειτα από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι εικόνες από το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι αέρας κοπανιστός. Πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν τον βασικό μηχανισμό ξεζουμίσματος των δανειοληπτών, αντίθετα διευκολύνουν τράπεζες και funds να εισπράξουν όσο γίνεται περισσότερα, είτε με την εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού τους στοιχείου, είτε με τη μετατροπή τους σε “νοικάρηδες” στα ίδια τους τα σπίτια.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική ανακούφιση για τους εργαζόμενους. Πρόταση που για ακόμα μια φορά απέρριψαν από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις 13 Φλεβάρη, όταν το ΚΚΕ κατέθεσε την σχετική τροπολογία.

Γιατί γι’ αυτό που νοιάζονται πραγματικά είναι οι τράπεζες να έχουν κέρδη, να προχωρήσει η συγκέντρωση ακινήτων σε μεγάλους ομίλους για να επιταχύνονται οι επενδύσεις στους τομείς του real estate, του τουρισμό και των αναπλάσεων περιοχών.

Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να εμπιστευτεί, αλλά να καταδικάσει με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές όσους μασκαρεύτηκαν προστάτες της πρώτης κατοικίας σήμερα, την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές τους έχουν καταδικάσει το λαό στο ξεσπίτωμα και στην εξαθλίωση.

Να δείξουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και στους κομμουνιστές αγωνιστές που μαζί με τον υπόλοιπο λαό, δείχνουν πραγματική αλληλεγγύη σε φτωχούς ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους και γι’ αυτό σέρνονται στα δικαστήρια με τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή και τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο λαός και εδώ στην Φωκίδα δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος. Να σημάνει ξεσηκωμός απ’ τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για να μπει φρένο στο μαζικό ξεσπίτωμα του λαού από τα “κοράκια” των funds και των τραπεζών με κινητοποιήσεις και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις εκεί που γίνονται πλειστηριασμοί, εκεί που πηγαινοέρχονται οι δικαστικοί επιμελητές, εκεί που επιδιώκεται να πεταχτούν στον δρόμο λαϊκές οικογένειες.

Leave a Comment