Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026, στις 20:00, η Άμφισσα ντύνεται στα ροζ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ελπίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Με κεντρικό σύνθημα «Η Φωκίδα φωτίζεται σε χρώμα ροζ», οι σκάλες του Αγίου Νικολάου στην Άμφισσα θα αποτελέσουν το επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης, με τη φωταγώγηση του χώρου σε ροζ χρώμα, συμβολίζοντας τη δύναμη, την αλληλεγγύη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Στη δράση συμμετέχουν ο Βασίλειος Παναρίτης, ιατρός ακτινολόγος, η Κατερίνα Μανίκα, χειρουργός μαστού και διευθύντρια στο Κέντρο Μαστού στην Αθηναϊκή Γενική Κλινική, καθώς και ο Αναστάσιος Μαντζώρος, φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (MSc, PhD).
Παράλληλα, η πρωτοβουλία επεκτείνεται σε έξι ακόμη σημεία του νομού Φωκίδας, τα οποία θα φωταγωγηθούν με ροζ χρώμα: το Μουσείο των Δελφών, η Δεσφίνα, το λιμάνι της Ιτέας, το Ναυτικό Γαλαξίδι, το Περιφερειακό Κέντρο Υγείας Ερατεινής και εκκλησία στην Πολύδροσο Παρνασσού.
Ιδιαίτερο συμβολισμό δίνει και η συμμετοχή πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με το μήνυμα «Χορεύουν για τη Ζωή», αποδεικνύοντας πως η συλλογικότητα και η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Η δράση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της Φωκίδας, μεταξύ των οποίων το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, η Σχολή Χορού Σύλβιας Βούσουρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσηλίου, ο Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος «Το Χοροστάσι», ο Δωρικός Χορευτικός Όμιλος Δ.Ε. Ευπαλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδορικίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερατεινής «Η Ερατώ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ιτέας και η ΚΑΠΗ Άμφισσας.
Η Φωκίδα ενώνεται για καλό σκοπό και χορεύει για τη ζωή! Μια πρωτοβουλία που υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η πρόληψη, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύτιμα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.