Τοποθέτηση από τη ΝΕ Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κύριοι της κυβέρνησης, κύριε βουλευτά. Ας δούμε το θέμα ολιστικά, όπως θα πρότεινε και ο αρχηγός σας, όμως χωρίς χαμένες παραγράφους και ονόματα όπως έχετε συνηθίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ξεκίνησε αρχικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.  Τον Ιούνιο του 2020, η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2016, εποχή συγκυβέρνησης ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, η εταιρεία προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς αξιωματούχους, υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα, ώστε να προωθούν τα φάρμακά της. 

Παράλληλα, με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης στις ΗΠΑ, έρευνα ξεκίνησε και από την ελληνική δικαιοσύνη. Το 2018 σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία η οποία βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, που κάνατε αγώνα για να τους αποκαλύψετε ώστε να τους φιμώσετε και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006 – 2015.

Στις αρχές του 2020, επί ΝΔ, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε για όλους εκτός από δύο. 

Μετά τη νομοθετική κατάργηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, άμεσα ασκούνται διώξεις σε όσους επιχείρησαν να διερευνήσουν το σκάνδαλο. Κι αν οι διώξεις κατά δημοσιογράφων, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, αποτέλεσαν έναν ισχυρό κώδωνα κινδύνου για την ποιότητα της Δημοκρατίας, η δίωξη κατά της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που διερεύνησε την υπόθεση, αποτελεί κάτι πρωτοφανές όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε για να ενημερωθεί, την δικαστικό Ελένη Τουλουπάκη.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.