Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Κουμουνδούρου έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 12:00 τη Δευτέρα (22/5) ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκαλείται το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στόχος είναι μια πρώτη συζήτηση για τα αίτια της δεινής εκλογικής ήττας και να αναζητηθούν τρόποι ανασυγκρότησης ενόψει του νέου στησίματος της κάλπης στις 25 Ιουνίου.

Αυτό που θα επιδιωχθεί θα είναι «να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές για να δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η κρίσιμη τελική εκλογική μάχη» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Έπειτα από μια τόσο βαριά εκλογική ήττα με 20,72% διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας, «ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα», όπως το χαρακτήρισε στη δήλωσή του και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έρχεται τώρα η ώρα της αποτίμησης.

Σημειώνεται πως στη χαλαρή συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μικρολίμανο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούσε πως το κόμμα του θα λάμβανε το μίνιμουμ 31,53%, όσο δηλαδή είχε πάρει στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Ωστόσο το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ τόσο για τον ίδιο όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη της Κουμουνδούρου. Το 20% προφανώς δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο και όλοι τώρα αναζητούν τα αίτια και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ενόψει των επαναληπτικών εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Οι κάλπες έδειξαν ότι το κόμμα εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Από την άλλη όμως η ήττα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ξαφνική. Ενδεχομένως το εύρος της, αλλά ότι θα έχανε το αποτύπωναν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σε κανένα χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 έως και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία στις σφυγμομετρήσεις. Η απάντηση που έδιναν από την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν πως οι έρευνες αυτές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Επί της ουσίας όμως αυτό που δεν αποτύπωσαν ήταν τη μεγάλη διαφορά της ήττας.

Η ηγεσία του κόμματος επένδυσε στον αντισυστημισμό, αλλά οι πολίτες εν πολλοίς εάν κρίνουμε από το χθεσινό αποτέλεσμα δεν το αντιμετώπισαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα η Κουμουνδούρου δεν έπεισε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου να σπεύσουν προς το μέρος του και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο. Και μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν βέβαια και τα πολιτικά αυτογκόλ όπως για παράδειγμα οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη που προς στιγμήν φαινόταν ότι θα τον έθεταν εκτός κόμματος, ωστόσο ξαναμπήκε στα ψηφοδέλτια. Εννοείται πως ρόλο διαδραμάτισε σίγουρα και το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις του απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τμήμα της μεσαίας τάξης και ιδίως ένα σημαντικό ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών που αναλογίστηκαν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε την εξουσία, θα τους φορολογούσε επιπλέον – παρά το γεγονός ότι η ηγεσία το διέψευσε κατευθείαν.

Leave a Comment